Nećemo u koaliciju sa partijama koje su protiv EU

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić o izbornoj saradnji sa partijama koje su protiv EU (1. 3. 2016. godine)
„Nema kompromisa sa budućnošću Srbije. Ne pada mi na pamet da sarađujem sa desničarskim strankama koje će da kažu da nećemo da budemo na evropskom putu.“
Premijer Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na javnom servisu, govorio je o tome sa kim Srpska napredna stranka može da sarađuje nakon izbora, a ko od stranaka nije prihvatljiv partner. Tako je premijer izričito naglasio da SNS neće sarađivati sa desničarskim partijama koje se protive članstvu Srbije u Evropskoj uniji.
Međutim, samo dan nakon toga, tačnije 2. marta ove godine, predsedništvo Srpske narodne partije na čijem čelu je Nenad Popović, nekadašnji član DSS-a i bliski saradnik Vojislava Koštunice,  jednoglasno je donelo odluku da će na predstojećim parlamentarnim izborima SNP nastupiti na zajedničkoj listi sa SNS-om.
U programu te partije, koji je dostupan na njihovom sajtu, jasno piše da se stranka zalaže za uspostvaljanje čvrstih političkih i ekonomskih veza sa Ruskom federacijom. I to ne bi bilo sporno, da u tom istom program ne stoji da je SNP protiv daljih evropskih integracija Republike Srbije.
*
Program Srpske narodne partije / Foto:Printskrin

Na osnovu programa novog koalicionog partnera SNS-a lako je utvrditi da je to stranka koja nedvosmileno kaže da Srbija ne treba da bude na putu evropskih integracija. Zbog toga, izjavu premijera Aleksandra Vučića o tome da mu ne pada na pamet da sarađuje sa strankama takve orijentacije ocenjujemo kao “nedosledno”.
Generalni sekretar SNP-a Jovan Palalić za Istinomer kaže da SNP ne odustaje od svoje ključne ideje i da, bez dileme, ostaje evroskeptična partija.

„Naš odnos prema EU necemo menjati. Smatramo da Srbija treba da razvija najbolje odnose sa EU, ali istovremeno ostajemo pri stavu da Srbija nema nikakav interes da bude clanica EU.“

Na pitanje Istinomera koji je interes Srpske narodne partije da pravi koaliciju sa proevropskom strankom kao što je SNS, Palalić odgovara da SNP želi da doprinese nacionalnom jedinstvu i sprečavanju podela u društvu.

„Predsedništvo SNP je jednoglasno procenilo da u koaliciji sa SNS u najvecoj meri možemo da uticemo na ostvarenje naših ciljeva, a to su pre svega razvoj najboljih odnosa sa Rusijom, ocuvanje vojne neutralnosti, kao i zaštita nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske. I za vreme ove vlade mi smo maksimalno podržavali njene stavove da ostanemo vojno neutralni, da se Rusiji ne uvode sankcije, a znam koji su i kakvi sve pritisci bili u tom pravcu.“

Za razliku od SNP-a, niko iz redova naprednjaka nije u javnosti objašnjavao zašto SNS, kao stranka koja zastupa stav da Srbija treba da postane punopravna članica EU, na svojoj listi, u Narodnu skupštinu, gotovo izvesno, uvodi stranku sa potpuno drugačijom ideologijom i ciljevima.