Nećemo da podižemo bodljikave žice na granicama

Predsednik Vlade Srbije o podizanju ograda na granicima. (B92, 20. 11. 2015. godine)
„Nećemo da podižemo bodljikave žice. Ne dobijamo ništa ako bismo podizali bodljikavu žicu, sami bismo sebe ogradili.“

Komentarišući na koji način druge države „rešavaju“ problem migranata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u jesen 2015, u to vreme kao predsednik Vlade Srbije, isticao da Srbija neće podizati ograde ili bodljikave žice kako bi zaustavila izbeglice.

Tako je 20. novembra 2015. sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom bio gost Fakulteta političkih nauka i tom prilikom naglasio da se bodljikave žice neće podizati.

„Ne dobijamo ništa ako bismo podizali bodljikavu žicu, sami bismo sebe ogradili“, rekao je Vučić.

Dan ranije, u Nišu, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da „čini sve kako bi migrante tretirala na najcivilizovaniji mogući način“.

Danas, 19. 11. 2015. godine
“Bodljikava žica nije ozbiljan odgovor. To nije nikakav odgovor. Bodljikava žica je sramota za svakoga.”

A tokom posete privremenom prihvatnom centru za migrante u Preševu 17. novembra 2015. rekao je da Srbija neće „dizati žice“, čak iako neke države EU zatvore granice.

 

 

I nekoliko meseci ranije Vučić je davao slične izjave. Početkom septembra te godine naglasio je da Srbija, dok je on premijer „nikada neće postavljati ograde, neće podizati zidove“. 

Dok sam ja premijer na našim granicama nećete videti nikakvu bodljikavu žicu. Jer mi smo se protiv toga borili“, rekao je Vučić.

Sredinom avgusta 2015. kazao je da je Evropska unija zažmurila na postavljanje žica u drugim državama, a da Srbija to neće uraditi, jer za njega postavljanje žica predstavlja nešto „strašno“.  

B92, 19. 8. 2015. godine
Vučić je istakao da je postavljanje žica za njega strašno i da fali samo još da neko pusti struju i 'završi posao'. “To je za mene strašno, mi to ne radimo. Mi za razliku od drugih, ne volimo previše da molimo ako neko ne vidi u kakvoj je situaciji Srbija. Plašim se da su mnogi već podržali zid i prave se da ne vide zid, policiju, ograde”.

Isti stav Vučić je ponovio i godinu dana kasnije, u septembru 2016, tokom trodnevne posete Parizu. Tada je još jednom kazao da je protiv podizanja ograda i zidova i da EU pitanje migranata mora da reši na svojim granicama u Grčkoj i Bugarskoj.

„Izgleda da sam ostao jedini u Evropi koji je protiv zidova i ograda. Zidovi nisu potrebni i nisu dobro rešenje ni za koga, ali nemojte da nas terate da moramo kažemo da ne može nijedan (migrant) više da uđe na teriroriju Srbije“, rekao je Vučić tada.

 

*Kisić: Migranti danas smetaju onima kojima su juče smetale srpske izbeglice

*Bez donacija Srbiju bi mnogo koštala migrantska kriza

 

Ipak, pet godina od prvih izjava da Srbija neće podizati bodljikave žice, upravo se jedna postavlja na granici sa Severnom Makedonijom. Inače, u oktobru 2019. lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su Deklaraciju o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Ovih dana predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi izavio je da se žica na granici sa Severnom Makedonijom postavlja kao deo dogovora sa EU. 

„Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja van EU od izbeglica, koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom Balkanskom rutom“, rekao je Arifi. Dodao je da ograda indirektno doprinosi procesu evrointegracija, ali da on lično ima rezerve prema takvom tretmanu izbeglica.

Budući da je tvrdio da „nećemo da podižemo bodljikave žice“, jer bismo time „sami sebe ogradili“, a da Srbija u ovom trenutku na granici sa Severnom Makedonijom upravo to čini, Istinomer konstatutuje nedoslednost predsednika Vučića.  

 

Naslovna fotografija: FoNet/Ognjen Stevanović