Ne vidi se da je načelnik Komunalne policije na snimcima KRIK-a

Gradonačelnik Beograda o učešću načelnika Komunalne policije u oduzimanju opreme novinarima KRIK-a (Tanjug, 4.11.2015.)
“Ne vidi se baš. Ne vidi se baš, ja nisam gledao snimak, ali ostavite to, ako već ide na sud, da sud kaže ko je u pravu. Ko je nešto loše uradio odgovaraće, a polazim od sebe.”
Na šetalištu kod kafića „Savanova“, 21. oktobra novinarima KRIK-a koji su pokušavali da od gradonačelnika Siniše Malog dobiju odgovore na pitanja, oduzeti su fotoaparat i telefon i obrisani snimci, koje su oni kasnije uspeli da povrate. Osobe u civilu koje su bile u društvu gradonačelnika preprečile su put novinarima KRIK-a i oduzele opremu. Iako se ispostavilo da je reč o pripadnicima Komunalne policije, niko od osoba koje su prišle novinarima nije želeo da se predstavi niti pokaže legitimaciju. 
Jasno se vidi da je među osobama koje su novinaru oduzele fotoaparat bio i načelnik Komunalne policije Nikola Ristić, a kada su gradonačelnika Beograda novinari podsetili na tu činjenicu, Mali je rekao: „Ne vidi se baš“.

Međutim, na snimku koji su napravili novinari KRIK-a, jasno se vidi da načelnik Komunalne policije Nikola Ristić, učestvuje i odobrava oduzimanje fotoaparata i mobilnih telefona novinarima i brisanje snimljenog materijala. 

Komentarišući to što je redakcija KRIK-a podnela pritužbu na rad Komunalne policije, čiji im je pripadnik oduzeo opremu gradonačelnik je rekao da oni imaju puno pravo da podnesu prijave kao i svi drugi građani. 

Tanjug, 4.11.2015.
„Mi smo suspendovali komunalnog policajca, disciplinski postupak protiv njega je u toku. Za sve što je policajac preduzeo treba da preuzme odgovornost, a mi ćemo shodno zakonu i ovlašćenjima to raditi kroz naše postupke, a ako to ode na sud idemo i na sud.“

Ipak, u intervjuu Istinomeru, načelnik Komunalne policije Nikola Ristić rekao je da prilikom incidenta sa KRIK-om nije bilo komunalnih policajaca, pa nije jasno koji je to onda komunalni policajac suspendovan i protiv koga se vodi disciplinski postupak. Na to pitanje još uvek nismo dobili odgovor iz beogradske Komunalne policije. 

Budući da se snimcima jasno vidi i čuje da načelnik Komunalne policije učestvuje u oduzimanju opreme i brisanju snimaka novinara KRIK-a, dok gradonačelnik tvrdi da se to na snimcima ne vidi, njegovu izjavu ocenjujemo kao „kratke noge“
____________________________________________________________________________
#GotovaPriča

Istinomer je pokrenuo kampanju „DOSTA PRIČE, POSTUPANJE POČELO“. Napad na medije, bespravna upotreba sile, zloupotreba službenog položaja ne smeju da postanu uobičajeni način ponašanja bilo koga, pa ni pripadnika Komunalne policije. Zato, zahtevamo odgovornost i tražimo smenu načelnika beogradske Komunalne policije Nikole Ristića, zamenika načelnika Darka Vujisića i komandira područne organizacione jedinice Srđana Ilića.

Oni koji nisu spremni da rade u interesu svih građana, koji su privatan interes stavili iznad opšteg – moraju da podnesu ostavku ili da budu smenjeni, jer im nije mesto u javnoj službi. Oni od kojih se očekuje da štite pravo i da sprovode zakon, ne smeju da krše zakon. Zato, moraju da odu. 

#PostupanjePočelo