Ne tražimo promenu vlasti u Subotici

Lider SVM-a o skupštinskoj većini u Subotici. (Večernje novosti, 10. 6. 2013. godine)
"Ne treba tražiti ništa pompezno u našoj odluci da ubuduće u Subotici glasamo na osnovu naših procena, jer želimo da pomognemo da se grad izvuče iz učmalosti. Ova odluka ne znači traganje za novom većinom u Subotici, a pogotovo ne znači da bi se to moglo preslikati i na Skupštinu Vojvodine."

Lider Saveza vojvođanskih Mađara izjavio je u junu da će ubuduće odbornici te stranke u Skupštine grada Subotice glasati prema sopstvenoj proceni, a ne po koalicionom dogovoru, ističući da to „ne znači traganje za novom većinom“, već  samo žele da se grad „izvuče iz učmalosti“.

Pastor je i narednih dana uporno ponavljao da ne traži drugog koalicionog partnera, ali dodajući da je „sve otvoreno“.

„Kažem da ćemo glasati na osnovu sopstvenih stavova, a ne kao većina oko DS, ali to nužno ne znači prekompovanje vlasti i približavanje SNS… Imamo situaciju da svi sa svima sarađuju, da smo u Vojvodini na lokalnom nivou uglavnom s demokratama, ali ima nekoliko mesta gde je naš partner SNS. Nemamo nikakve zadrške ni prema jednima ni prema drugima u ovom momentu. Sve je otvoreno.“
Kurir, 17. 6. 2013. godine

Do jeseni je, ipak, lider SVM-a otvoreno govorio o tome da da bi trebalo prekomponovati većinu u Subotici navodeći da je politika DS „da se nakon izbora okupi što masovnija većina pokazala neodrživom, i da odnose iz osnova treba menjati.“

U novembru, smenjen je gradonačelnik Subotice Modest Dulić, a SVM je ostala u vlasti koja sada čine SNS, SPS i DSHV.

Budući da je tvrdio da glasanje „na osnovu samostalnih procena“ u Skupštini Subotice ne znači nužno i promenu vlasti u tom gradu, ali i da nije isključio takvu mogućnost, ističući da je „sve otvoreno“, izjavu lidera SVM-a u kategoriji doslednost ocenjujemo sa „nešto između“.

Naslovna fotografija: FoNet / Dragan Antonić