Narodni muzej otvaramo na Vidovdan

Ministar kulture o otvaranju Narodnog muzeja. (Politika, 2. 4. 2018.)
“Sve što je svih ovih godina pravilo suštinski problem konačno je završeno i Ministarstvo kulture je zadovoljno i zahvalno izvođačima koji su na kraju jedan ozbiljan zadatak impresivno završili. (…) Očekujem da ćemo se ovde videti 28. juna, kada će Narodni muzej otvoriti vrata posetiocima.”
Narodni muzej napokon je, posle 15 godina i mnogo probijenih rokova, ponovo otvoren za posetioce. Od juna 2003. godine, kada je stalna postavka zatvorena zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje umetničkih dela, menjale su se vlade, ministri kulture, planovi za rekonstrukciju i ređala su se i obećanja kada će muzej ponovo biti otvoren za javnost. Na svečanom otvaranju, premijerka Ana Brnabić rekla je da je Narodni muzej vraćen narodu i dodala: “Mi naše poslove, koje započinjemo, završavamo”. Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da građani Srbije zaslužuju izvinjenje zato što je rekonstrukcija trajala 15 godina.
*
Svečano otvaranje Narodnog muzeja / Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Inače, prvi planovi za rekonstrukciju muzeja, kao što smo već pisali, napravljeni su 2001. dolaskom Vlade Zorana Đinđića, a rok za završetak radova bila je 2010. godina. Međutim, nekoliko godina kasnije, 2007, rok za rekonstrukciju pomera se na 2012, da bi te 2012. oko muzeja samo bile postavljene skele, koje su tu stajale naredne tri godine. 

Zatim se rok za otvaranje muzeja pomera na 2014. godinu. Kada je u martu te godine Aleksandar Vučić izabran za predsednika Vlade, u svom ekspozeu najavio je otvaranje muzeja do kraja mandata.
“Obećavam da će ova vlada obnoviti Narodni muzej na Trgu Republike koji, na sramotu svih nas, stoji zatvoren skoro deceniju. Mene je stid kao roditelja da u ovoj zemlji žive deca koja nisu imala priliku da vide Narodni muzej, kulturno blago našeg naroda, njegove bogate zbirke umetničkih dela i kulturnu istoriju našeg naroda. Ne želim nikoga da krivim za to što je muzej godinama zatvoren, ali ne bih se dobro osećao kao političar kada Narodni muzej ne bi bio ponovo otvoren za vreme mandata ove vlade”, rekao je Vučić 27. aprila 2014. godine, predstavljajući ekspoze u Skupštini Srbije.
 
Tadašnji ministar kulture Ivan Tasovac iste godine je najavio novi rok za završetak kompletne rekonstrukcije – maj 2016. godine. Tasovac je čak u februaru 2015. postavio i aktivirao satove koji su odbrojavali vreme do završetka obnove i otvaranja muzeja Savremene umetnosti (20. oktobar 2015.) i Narodnog muzeja (10. maj 2016.), što smo, takođe, ocenili kao neispunjeno obećanje.
U međuvremenu, nisu samo Tasovčevi satovi otkucavali. “Otkucavao” je i mandat Vučićeve vlade (one u čijem je mandatu, prema Vučićevom obećanju, muzej trebalo da bude otvoren). U avgustu 2016. godine Srbija je dobila novu Vladu, opet na čelu sa Vučićem, ali ne i otvorena vrata Narodnog muzeja. Naime, u septembru 2016. bila je završena samo rekonstrukcija fasade zgrade.
Za ministra kulture i informisanja tada je izabran Vladan Vukosavljević, koji je obećao i novi rok. Kada je povodom Dana Narodnog muzeja posetio tu instituciju u maju 2017. godine, Vukosavljević je najavio da će radovi biti završeni na proleće 2018. godine, a kao krajnji rok za otvaranje muzeja naveo je polovinu godine. Nekoliko meseci kasnije ministar je bio eksplicitniji, rekavši da će muzej za posetioce biti otvoren u junu 2018. godine.
“Već mesecima govorim, naravno ne iz svoje glave i po svom planu, nego u saradnji sa izvođačima, nadzornim organom, ljudima koji rade u Narodnom muzeju, radovi, građevinski i drugi bi trebalo da budu okončani najkasnije do kraja marta sledeće godine.” (TV Pink, 22. 12. 2017.)
Tadašnji gradski čelnici govorili su slično. Goran Vesić rekao je krajem prošle godine da će muzej biti otvoren u aprilu 2018, a da će u junu primiti prve posetioce. I tadašnji gradonačelnik Siniša Mali izjavio je krajem februara ove godine da će muzej biti otvoren u junu. 
Kada je ministar Vukosavljević 2. aprila obišao Narodni muzej, izjavio je da su završeni građevinski radovi u okviru rekonstrukcije i najavio da će taj muzej biti otvoren 28. juna, na Vidovdan.
*
Narodni muzej 2. aprila 2018. godine / Foto: Istinomer/ZoranDrekalović

Dakle, radovi u muzeju završeni su do kraja marta, kao što je ministar kulture i obećao. To je zabeležio i fotoreporter Istinomera, koji je 2. aprila obišao Narodni muzej. I Vukosavljevićeva izjava da će muzej u junu biti otvoren za posetioce, ovoga puta se, posle bezbroj odlaganja, ispostavila kao tačna, jer je muzej zaista svečano otvoren 28. juna. Zato za ova obećanja, ministar Vladan Vukosavljević dobija ocenu “ispunjeno”. 


Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović