Napuštanje fotelja – protivpravno i protivustavno

Narodni poslanik o podnošenju ostavke na tu funkciju. (Fonet, 14. 9. 2011. godine)
„Stranka Zajedno za Šumadiju ne želi da učestvuje niti da prećutno daje bilo kakav legitimitet takvom protivpravnom i antiustavnom činu (odredbi o nespojivosti funkcija).“

Poslanici Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović i Saša Milenić podneli su ostavke na poslaničke funkcije u Skupštini Srbije i napustili parlament zbog primene zakonske odredbe o nemogućnosti obavljanja više funkcija.

„‘Parlamentarna stranka Zajedno za Šumadiju demonstrativno napušta parlament’, rekao je Milenić novinarima u Skupštini Srbije.
Prema njegovim rečima, Skupština je pod izuzetnim pritiskom državnih organa, takozvanih nezavisnih regulatornih tela, i nekontrolisanog kriticizma javnosti vođenog ambicijom da se izmeni sastav parlamenta i izborni rezultati, i to retroaktivnom primenom zakona na izbore održane 2008. godine.
Milenić je rekao da njihov čin znači ‘paljenje crvene signalne lampice nad parlmentarnom demokratijom i njenim perspektivama u Srbiji’.
– Ovim činom šaljemo nekoliko poruka javnosti. Prvo da demonstriramo da nismo zavisni od privilegija i funkcija od kojih nam nije teško rastati se, jer niti smo sa njima rođeni, niti smo svoje ličnosti i personalni integritet gradili uz pomoć tih funkcija – rekao je Milenić.“

Beta, 14. 9. 2011. godine

Milenić je istakao da ta stranka ne želi da učestvuje niti da prećutno daje „bilo kakav legitimitet takvom protivpravnom i antiustavnom činu“.

U januaru 2010. godine na snagu je stupio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojim je propisano da funkcioneri koji obavljaju više funkcija moraju da se odluče samo za jednu. Međutim, u julu prošle godine Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona, kojima je funkcionerima izabranim pre donošenja Zakona, dozvoljeno da zadrže dotadašnje funkcije. Konačno, početkom jula ove godine, te izmene je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim, a od funkcionera se ponovo traži da se odreknu nespojivih funkcija.
Stevanović je gradonačelnik Kragujevca, a Milenić je njegov pomoćnik i po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije ne mogu da obavljaju više funkcija koje su suprotstavljene, odnosno ne mogu istovremeno da budu i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti. 

Zato izjavu sada već bivšeg narodnog poslanika ocenjujemo kao neistinu.  

*
Zakon o Agenciji