Nama je inflacija dva odsto na godišnjem nivou, a u njihovo vreme bila 11 odsto

Predsednik Srbije o inflaciji. (TV Pink, Novo jutro, 25.12.2018.)
“A nama inflacija na godišnjem nivou dva posto, a u njihovo vreme bila 11 odsto. Dva posto inflacija, a svaki dan pričate o poskupljenjima, gde to ljudi, šta to poskupljuje toliko, a dva posto je ukupno na godišnjem nivou.“
Gostujući krajem decembra na televiziji Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na ekonomske uspehe aktuelne vlasti. On je tom prilikom, između ostalog, govorio i o cenama harane i navodnim poskupljenjima.
Predsednik je voditeljima emisije rekao da je to jutro, baš na televiziji Pink, gledao prilog u kom se kaže da je „krompir skup kao južno voće“. Prema njegovim rečima, da je krompir jeftin, verovatno bi bio prilog o proizvođaču krompira koji bi govorio da mu je neisplativo da se bavi uzgajanjem tog povrća. Ali sada, kada cena pogoduje proizvođačima, opet nije dobro.
Govoreći o cenama, Vučić je istakao da ukupna godišnja inflacija sada iznosi dva odsto, te da je nelogično govoriti o poskupljenjima. 
„Svaki dan pričate o poskupljenjima, pa gde to ljudi, šta to poskupljuje toliko?! A dva posto je ukupno na godišnjem nivou.“, rekao je Vučić.
Ni ovo gostovanje nije moglo da prođe bez poređenja aktuelnog trenutka i nekog prethodnog vremena. Predsednik je rekao da je „u njihovo vreme“ inflacija bila 11 odsto.  Pokušali smo da saznamo šta se podrazumeva pod terminom „u njihovo vreme“ i na osnovu kojih podataka je Vučić rekao da je inflacija bila 11 odsto, ali nismo dobili odgovor iz predsednikovog kabineta.
S obzirom na to da je u tom gostovanju predsednik prethodno govorio o 12 godina u kojima su vladali „Đilas, Jeremić, Borko Stefanović i Boško Obradović“, možemo pretpostaviti da se misli na period od 2000. do 2012. godine. Premda, Obradović nikada nije bio deo vlasti. 
Elem, u tabeli ispod možemo videti koliko je iznosila inflacija na godišnjem nivou, svake godine, od 2000. do 2018. godine. Podaci su dobijeni od Republičkog zavoda za statistiku.
*

Iz Republičkog zavoda za statistiku kažu da se inflacija u Srbiji, zaključno sa decembrom 2010. godine merila Indeksom cena na malo i Indeksom troškova života.

„Od januara 2011. godine, prestaje se sa izradom Indeksa cena na malo i Indeksa troškova života, a Indeks potrošačkih cena postaje zvanična mera inflacije u Srbiji“, ističu iz te institucije.
Kao što možemo videti, najveća inflacija je bila u prvim godina posle petooktobarskih promena, što i ne čudi imajući u vidu tadašnju neuređenost monetarnog sistema. Od 2000. godine do danas bilo je godina kada je inflacija bila i veća i manja od od one o kojoj Vučić govori. Najveća godišnja inflacija bila je 2000. godine – 111,9%, a najniža 2015. godine – 1,5%.
Vučićeva tvrdnja o 11% inflacije “u njihovo vreme“ najbliža je istini u 2009. i 2010. godini, kada je godišnja inflacija bila 10,4% odnosno 11,5%. U to vreme na vlasti je bila koalicija DS-SPS.
Kada govorimo o godinama tokom kojih je SNS na vlasti, inflacija se uglavnom kreće oko dva odsto. Izuzev 2012. kada je inflacija bila 12,2 odsto i 2017. kada je bila tri odsto.
Da zaključimo, predsednik je rekao da je sada inflacija dva odsto što se poklapa sa zvaničnim podacima. Međutim, drugi deo predsednikove izjave da je „u njihovo vreme“ inflacija bila 11 odsto, tačan je samo za 2010. godinu, ne i za celokupan period od 2000. do 2012. godine, zbog čega Vučić dobija ocenu „poluistina“.
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović