Na mestu KC Niš pre tri godine bila livada

Predsednik Srbije o izgradnji kliničnog centra u Nišu. (Tanjug, 28. 7. 2017)
“Mislim da smo obavili dobar posao uz nedopustivo kašnjenje od nekoliko meseci, ali znate pre samo tri godine kada sam ovde bio, čini mi se baš u ovo vreme, ovde je bila livada i ništa više, a sad 44.000 kvadrata. Ja vas molim samo da pogledate kako to izgleda, kao da nije u Srbiji.“
Luksuzno uređen klinički centar u skladu sa svetskim standardima, sa najmodernijom opremom, pravo remek delo – tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio u Nišu isred nove zgrade kliničkog centra krajem jula, kada je obećao da će prvi pacijenti biti primljeni pre kraja godine. Vučić je na sebe preuzeo zasluge za to što Nišlije neće morati da čekaju još godinu dana, iako je sam ranije više puta obećavao da će KC Niš početi sa radom u martu
Kako bi cela stvar izgledala još impozantnije Vučić je ustvrdio da je tu bio pre tri godine i da je u to vreme na mestu novog kliničkog centra bila ledina i livada, a da je u međuvremenu niklo novih 44.000 kvadratnih metara. 
Međutim, ili Vučić loše pamti ili je možda želeo da skrene fokus priče sa kašnjenja i probijanja rokova (ali i nezakonitosti prilikom nabavljanja opreme), pa je malo preuveličao šta je to sve urađeno. Naime, nije tu baš sve krenulo od nule, pošto se u Nišu i gradilo i rekonstruisalo, o čemu su govorili i sadašnji i bivši ministri zdravlja, a što, na koncu, piše i u ugovoru o kreditu sa Evropskom investicionom bankom, zbog čega Vučić dobija ocenu “neistina”.
Tri ili četiri godine nije tako dug period da bismo mi (a još manje internet) zaboravili šta je na postavljanju kamena temeljca u oktobru 2013. godine govorila tadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Belami, 13. 10. 2013.
“Rekonstrukcija se odnosi na prostor koji je sa naše leve strane i izgradnju objekta koji će biti ovde iza nas. Nov objekat će imati 26.000 kvadrata, tako da će ukupno rekonstruisani prostor imati oko 48.000 kvadratnih metara.“

Na snimku televizije Belami od tog dana vidi se i zgrada o kojoj tadašnja ministarka govori. Da na mestu ovog remek dela pre tri godine nije bila livada podseća i novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov u tekstu “Poseta predsednika i činjenice”.
“To nije tačno. Na tom mestu, pre početka radova 2014. godine, bila je zgrada koju smo zvali “monoblok” i koja je zapravo započet novi klinički centar pre mnogo godina”, piše Stankov. 
Da ne bi bilo “reč na reč”, pošto je i aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije imao slične izjave o livadama u Nišu, podsećamo da u ugovoru o kreditu sa Evropskom investicionom bankom stoji da će novac biti korišćen za završetak delimično korišćene zgrade i izgradnju nove. 
*

Dakle, kada Vučić kaže da je u Nišu bila livada, a da je sada tu 44.000 kvadrata, to bi bilo isto kao da jednog dana – kada bude završen i Klinički centar Beograd, za šta su dobijena sredstva iz istog kredita – neko dođe i kaže da je tu bila livada, kao da ne pamtimo kolike godine ona ogromna zgrada zjapi prazna. 
Podsećamo i da je tender za nabavku opreme za KC Niš poništen, ali je ugovor u međuvremenu potpisan, a oprema nabavljena i ugrađena ili se još ugrađuje, o čemu je Istinomer već pisao. Zanimljivo je da je tender u suštini poništen iz proceduralnih razloga, zato što nije bio u planu javnih nabavki, dok žalba da je tender napisan tako da sprečava konkurenciju nije ni razmatrana. 
Budući da je tender svakako poništen, trebalo je pokrenuti postupak da se ugovor anulira i sve krene iz početka. Nadležne institucije su tu činjenicu potpuno ignorisale, a resorno ministarstvo je čak saopštilo da je reč o lažnim informacijama i da je sve rađeno po zakonima i propisima. I nikom ništa. 
Slično je onomad u slučaju Prokopa Vučić tvrdio da je sve čisto kao suza, iako postoji presuda Upravnog suda da je tender bio nezakonit. Međutim, radovi su uprkos tome završeni i niko ne očekuje da neko ruši Prokop ili vadi ugrađenu opremu iz KC Niš, jer bi to sad bila veća šteta. Ali zakoni su svakako izigrani i za to bi makar neko trebalo da odgovara.

Naslovna fotografija: Fonet/TV Fonet