Na jesen otvaramo Muzej savremene umetnosti

Ministar za kulturu i informisanje o roku za završetak radova na Muzeju savremene umetnosti. (RTS. 7. jun 2017. godine)
„Na sastanku su sva pitanja razmotrena i zaključak sastanka je da stvari nisu pod znakom pitanja i da možemo očekivati da svečano otvaranje Muzeja savremene umetnosti bude na jesen ove godine.“
U petak, 20. oktobra, napokon je otvoren Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Muzej je koji mesec ranije „proslavio“ deceniju od kako nije imao posetioce: u julu 2007. zatvoren je zbog rekonstrukcije. Rekonstrukcija je počela u januaru 2008.
 
Od tada su na mestu ministra kulture prodefilovali Vojislav Brajović, Nebojša Bradić, Predrag Marković, Bratislav Petković i Ivan Tasovac, i većina njih je imala obećanje o tome kada će MSU biti obnovljen i otvoren za posetioce.
 
Kako je pisao Istinomer, ministar Nebojša Bradić je u oktobru 2008. otvaranje MSU najavio za novembar 2009, da bi onda, u decembru 2009. izjavio da će MSU biti otvoren 2011.
 
Bradićev naslednik, ministar Predrag Marković 11. januara je obećao da će do kraja njegovog mandata biti završeni radovi „na pet novih muzeja, dva nova arhiva, i pet novih bioskopa“. No, kraj mandata je došao veoma brzo, na vlast je došla koalicija SNS-SPS-URS, a Markovićev naslednik Bratislav Petković je u aprilu 2013. rekao da očekuje da MSU bude otvoren polovinom 2014. godine.
 
No, Petkovića je u rekonstrukciji vlade u septembru 2013. na mestu ministra kulture i informisanja zamenio Ivan Tasovac. On je bio decidan: 
 
„Tema je, na primer, kada će biti otvoren Narodni muzej u Beogradu? Odgovor glasi: Muzej savremene umetnosti – 20. oktobra 2015, dok će kompletna rekonstrukcija Narodnog muzeja biti završena do 10. maja 2016. godine“, rekao je Tasovac za NIN u novembru 2014.
I ne samo to: Tasovac je u februaru 2015. na Narodni muzej i na Muzej savremene umetnosti postavio digitalne satove, koji su odbrojavali vreme do otvaranja ova dva muzeja. „Ne razmatram mogućnost da muzeji ne budu otvoreni i jedan sekund posle vremena koje odbrojavaju časovnici ispred njih“, izjavio je tada ministar Tasovac.
 
No, ti su satovi odavno otkucali svoje, a muzeji i dalje nisu bili otvoreni. Ni Tasovac više nije bio ministar nakon izbora u aprilu 2016. – na njegovo mesto je postavljen Vladan Vukosavljević.
Vukosavljević je nastavio da bude ministar kulture i informisanja i u vladi Ane Brnabić formiranoj krajem juna 2017. Nekoliko nedelja pre nego što je vlada formirana, Vukosavljević je na RTS-u izjavio da će MSU biti otvoren na jesen ove godine:
 
“Na sastanku su sva pitanja razmotrena i zaključak sastanka je da stvari nisu pod znakom pitanja i da možemo očekivati da svečano otvaranje Muzeja savremene umetnosti bude na jesen ove godine.“
I, napokon, 20. oktobra 2017. MSU je zaista i otvoren – izložbom „Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“. Nakon vlada Vojislava Koštunice, Mirka Cvetkovića, Ivice Dačića, i dve vlade Aleksandra Vučića, vlada Ane Brnabić je ta koju je zapalo da otvori MSU. I zato obećanje ministra Vladana Vukosavljevića ocenjujemo kao „ispunjeno“.
 
(Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo)