„Mitros“ pokreće proizvodnju

Gradonačelnik Sremske Mitrovice o privatizaciji fabrike “Mitros”. (Press, 23. 11. 2011. godine)
„Ekonomski fakultet iz Subotice radi procenu imovine ‘Mitrosa’. Krajem decembra očekujem završetak procene, pa bi prva prodaja mogla da se dogodi do kraja januara. Već ima zainteresovanih kupaca.“

Iako je u SFRJ važila za jednu od stabilnijih mesnih industrija, mitrovački „Mitros“ u poslednjoj deceniji preživljava pravu agoniju. Prvo je 2005. godine prodat koncernu „Svislajon“ Rodoljuba Draškovića, uz obavezu da preuzme finansijske obaveze firme, među kojima je najveća stavka potraživanje 930 radnika od oko 1,2 miliona dinara za zaostale plate i regrese. Umesto toga, većina zaposlenih je dobila otkaze, te ih je jedva 150 ostalo u Mitrosu. Delovi preduzeća su preprodati firmama koncerna „Svislajon“, da bi konačno i radnici bili prevedeni u novoformirano preduzeće „Takovo agrar“.

Polovinom 2010. godine „Mitros“, a sa njim i „Takovo agrar“, otišli su u stečaj. Tako se vlasnik rešio i dugova i radnika. Usledili su protesti radnika i pokušaji gradske uprava da pronađe firmu koja bi uzela u zakup fabriku dok se stečaj ne završi.

Početkom 2012. završena je procena vrednosti kapitala Mitrosa i određena je cena od 274.457.000 dinara. Iako je prema nezvaničnim najavama bilo zainteresovanih kupaca iz Danske, Italije, Slovenije i Srbije, ni na prvoj licitaciji, održanoj u maju, ni da drugoj, s početka oktobra, nisu se pojavili željeni kupci. Jedina preostala mogućnost je da Mitros sada bude prodat po slobodnoj pogodbi.

S obzirom da fabrika još nije prodata, kao i da nema naznaka da bi se to uskoro moglo desiti, Istinomer gradonačelniku daje ocenu „neispunjeno“.