Menjamo Krivični zakonik

Ministarka pravde o novim izmenama Zakonika. (Danas, 15. 10. 2010. godine)
„Očekujem da Skupština Srbije početkom sledeće nedelje usvoji izmene (Krivičnog zakonika) kako bi se država uspešno obračunala sa izgrednicima.“

Iako je Krivični zakonik već dopunjen  avgusta 2009. godine, nasilje na beogradskim ulicama tokom Parade ponosa i prekid utakmice u Đenovi inicirali su rasprave o novim izmenama. Prema Vladinom predlogu, izmene Zakonika o krivičnom postupku će omogućiti efikasniju borbu protiv nasilnika i fudbalskih huligana. Novi amandmani, takođe predviđaju da se pritvor, u skraćenom postupku, produži sa osam na 30 dana, i da se može odrediti pritvor za krivična dela za koja je predviđena kazna zatvora od pet godina.

Ministarka pravde je objasnila da će tako „biti omogućeno efikasnije vođenje postupka protiv vođa i svih ostalih članova navijačkih i ekstremističkih grupa“.

„Ne želim da budem pretenciozna i kažem da će izmenama Krivičnog zakonika biti stavljena tačka na huliganizam, ali će one biti još jedan korak u procesu uspešne borbe protiv huligana.“

Tanjug, 15. 10. 2010. godine

Skupštinska rasprava o izmenama počela je 20. oktobra, a ministarka je navela da se zakon menja zbog „lakšeg sprovođenja krivičnog postupka“.

„Izmene krivičnog zakona neće u potpunosti sprečiti nasilje, ali predstavljaju korak napred u tom smeru.“

Beta, 20. 10. 2010. godine

Dva dana kasnije izmene Zakonika o krivičnom postupku su usvojene. „Ispunjeno“ za ministarku Malović