Lečenje dece u inostranstvu nije po zakonu

Ministarka zdravlja o lečenju dece u inostranstvu. (B92, 14. 8. 2013. godine)
"Zakon o diskriminaciji brani grupisanje po medicinskim dijagnozama. Pravilnik u kome bi se reklo da šaljemo decu do 18 godina na transplantaciju nije u skladu sa tim zakonom."

Ministarka zdravlja najavila je u julu da će uskoro biti izmenjen Pravilnik o lečenju dece  inostranstvu, kako bi se omogućilo da se o trošku države u inostranstvu obavi transplantacija organa deci iz Srbije.

„Do kraja ovog meseca Vladi će biti upućen predlog da se izmeni Pravilnik o lečenju dece u inostranstvu. Čim nadležne republičke komisije i skupštinski Odbor za zakonodavstvo daju svoje mišljenje, izmena pravilnika će biti na sednici Vlade, koja ove godine nema godišnji odmor.“
Tanjug 16. 7. 2013. godine

Međutim, umesto rešenja, 14. avgusta stiglo je objašnjenje da je izmena u suprotnosti sa Zakonom o zabrani diskriminacije i odlukom Ustavnog suda i da Pravilnik može da se menja tek pošto se u parlamentu promeni Zakon koji brani grupisanje po medicinskim dijagnozama. Ministarka Slavica Đukić Dejanović je na okruglom stolu RFZO-a izjavila da će uskoro stručnjaci iz Beča i Berlina u Srbiji pregledati zdravstveno najugroženiju decu, nakon čega će biti doneta odluka o načinu i mestu lečenja, ali da je trenutno nemoguće menjati Pravilnik o lečenju u inostranstvu o trošku države.

„Skupština može da promeni zakon nakon čega mi možemo da menjamo Pravilnik.“
B92, 14.8. 2013. godine

Ali, dan kasnije, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kazala je da je „potpuno netačno“ da propisi o zabrani diskriminacije na osnovu starosnog doba predstavljaju prepreku da se izmeni Pravilnik o lečenju u inostranstvu i omogući teško oboleloj deci lečenje u inostranstvu o trošku države. Ona je istakla da se takvim tumačenjem tog propisa javnost dovodi u zabludu i dodala da propisi o zabrani diskriminacije na osnovu starosnog doba ne isključuju mogućnost da u pogledu lečenja u inostranstvu obolela deca budu privilegovana u odnosu na odrasle. Poverenica je podsetila da se odluka Ustavnog suda odnosi na nedopušteno ograničavanje dobijanja lekova o trošku zdravstvenog osiguranja, na osnovu godina života.

„Iako je život svakog ljudskog bića podjednako vredan, u uslovima ograničenih finansijskih sredstava namenjenih lečenju građana u inostranstvu, deci se može i mora dati prednost što proizlazi i iz Ustava Srbije kojim je propisano da deca uživaju posebnu zaštitu.“
Tanjug, 15. 8. 2013. godine

Zato izjavu ministarke zdravlja ocenjujemo kao neistinu.

 

Konzilijarna odluka

Devojčica Anita Balaž iz Erdevika može na transplataciju srca i pluća u Beč o trošku države, odlučeno je 16. avgusta na sednici Upravnog odbora RFZO-a. Saopšteno je da će se „svim građanima, na osnovu konzilijarne odluke nadležne komisije, odobriti transplantacija srca van zemlje“. U saopštenju Informativne službe RFZO navedeno je da je odluka doneta na vanrednoj sednici Upravnog odbora RFZO-a, „na veliko zalaganje direktora RFZO-a Momčila Babića“, a na osnovu konsultacija sa Ministarstvom zdravlja i direkcijom Fonda.