Laptop ili knjiga

Ministar nauke o uvođenju novih tehnologija u obrazovanje. (Danas, 07. 03. 2009. godine)
„Srbija planira da u saradnji sa američkim proizvođačem čipova Intelom obezbedi laptop računare za sve đake osnovnih škola. Taj progam mogao bi da počne da se primenjuje u septembru 2010. godine ili najkasnije 2011. godine“

Od ove godine prvaci u Srbiji će dobijati besplatne udžbenike koje će morati da vrate da bi ih koristile i naredne dve generacije.

„Ovaj projekat svake sledeće godine obuhvataće još po jedan razred.“

ministar prosvete Žarko Obradović, Dnevnik, 14. 03. 2009. godine

Lep potez, ali sudeći prema obećanju ministra nauke, to nije ništa jer bi već od septembra 2010. udžbenike zamenili laptopovi. Đelić je tada najavio i da će imati „sastanak u aprilu u Kaliforniji o toj ideji“.

Kasnije ministar više nije pominjao tu ideju, a ni prilikom nedavne posete Kaliforniji nije pomenuto uvođenje računara u srpske škole.

„Đelić se sastao sa rukovodstvom vodećih tehnoloških kompanija kao što su Cisco, Oracle, Intel, Hewlett Packard i Nokia sa kojima je razgovarao o jačanju prisustva ovih kompanija u Srbiji, naročito u domenu nauke i tehnologije.“

Tanjug, 24. 06. 2010. godine

Da li će pobediti besplatni udžbenici za tri generacije ili laptopovi ministru ostaje rok do školske 2011. godine. Do tada, izvesno je da će prvaci i dalje škrabati po knjigama.