Laboratoriju za kontrolu hrane imaćemo do kraja marta, aprila

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o akreditovanju Referentne laboratorije za kontrolu hrane. (TV Prva, 28. 8. 2018.)
„Što se tiče hrane (Laboratorije za kontrolu hrane, prim. Istinomera), cenim da ćemo do marta, aprila taj posao završiti. Tu naročito akcenat ćemo staviti na meso i na mesne prerađevine. To moramo da stavimo pod potpunu kontrolu.“
Prilikom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prva krajem avgusta prošle godine, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu hrane biti akreditovana do marta, odnosno aprila meseca 2019. godine.
*
Ministar Branislav Nedimović/ Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Tom prilikom ministar Nedimović istakao je da “mi imamo sad privatne laboratorije koje kontrolišu to, i to je u skladu sve sa zakonom, ali moramo da imamo i nacionalnu laboratoriju, da mi njih proveravamo s vremena na vreme, da vidimo da l’ je to sve u redu, a ne da svaki put moramo da šaljemo uzorak u inostranstvo.“

Međutim, sredinom februara ove godine ministar Nedimović je, tokom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Beogradu, najavio novi rok za otvaranje Laboratorije za kontrolu hrane.
“Danas smo imali priliku da obiđemo Laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka. Tamo negde maj ili juni mesec ćemo laboratoriju za drugu vrstu hrane otvoriti. Imamo fitosanitarnu laboratoriju i tu ćemo zaokružiti čitav sistem svega onoga što je Srbiji neophodno već dve ili tri decenije“, zaključio je Nedimović.
Na pitanja zbog čega laboratorija nije počela da radi u aprilu ove godine, kao što je ministar prvobitno najavio, Ministarstvo poljoprivrede nije nam odgovorilo.
U međuvremenu, kako je uveliko krenuo da ističe i obećani rok za jun 2019, od ministra Nedimovića ponovo smo čuli novo obećanje za otvaranje Laboratorije za kontrolu hrane.
“Ja mislim do septembra meseca sigurno u punom kapacitetu. Ona radi već sad, ali nije akreditovana metoda. Da bi mogla da daje zvanične rezultate, mora kod akreditacionog tela Srbije da se verifikuju sve metode“, rekao je ministar Nedimović, gostujući nedavno u emisiji “Pravi ugao“ na RTV-u.
Da bi bolje razumeli zašto je probijanje rokova u prethodne tri godine toliko problematično, važno je imati u vidu da priča o formiranju ove laboratorije u Srbiji traje skoro 17 godina.
Naime, EU je od 2003. godine do sada, uz tri miliona evra iz budžeta, uložila oko 12 miliona evra u opremanje Referentne nacionalne laboratorije u Batajnici. Zgrada laboratorije izgrađena je na „divlje“, donirana oprema podeljena je raznim institucijama, a pojavio se i problem kadrova i akreditacije za laboratoriju, bez koje je njen rad bezvredan.
Iako je EU uložila milione u opremu i obuku za kadrove koji bi radili u njoj, državni organi Srbije uspeli su da godinama odlažu početak rada. U međuvremenu su se menjali ministri i vladajuće garniture, od kojih je svaka najavljivala otvaranje ovog ili onog dela laboratorije.
Kada su zaključili da ta ustanova nije i neće skoro proraditi, prestali su sa isporukom nabavljene opreme, o čemu je Istinomer već pisao.
 
„Nedovoljna posvećenost poslu, nedostatak znanja, volje i spremnosti da se sprovedu neophodni radovi, osnovni su razlozi višegodišnjeg kašnjenja u realizaciji projekta“, ukazao je krajem juna 2014. Slavoljub Stanojević, tadašnji direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije. Stanojević je još tada najavio da bi do kraja 2014. “trebalo da se završe svi radovi i nabavi neophodna oprema, a početkom sledeće godine da se počne sa ispitivanjem“.
[proverime]
 
Kada je u martu 2015. saopšteno da je Nacionalna referentna laboratorija otvorena, Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) saopštila je da je “otvaranje Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici „vrhunac obmane javnosti“, jer ta laboratorija nije akreditovana, zbog čega je od Ministarstva poljoprivrede zatražila detalje koje namirnice i na koji način će se ispitivati.
 
U odgovoru na optužbe da Nacionalna referentna laboratorija nema akreditaciju, Ministarstvo poljoprivrede navelo je da se u njoj „neće obavljati ispitivanje hrane u pogledu njene bezbednosti po zdravlje ljudi“, kao i da “te analize obavljaju druge ustanove“, te da će se u “fitosanitarnoj laboratoriji analizirati seme namenjeno stavljanju u promet, bilo iz uvoza bilo iz domaće proizvodnje“.
 
Krajem 2016. godine iz Ministarstva poljoprivrede potvrđeno je da je za završetak opremanja ove laboratorije potrebno još oko 958.000 evra, ali da su sredstva u budžetu ograničena, zbog čega ta investicija nije u planu ni za 2017. godinu.
“S obzirom na ograničenja koja postoje u delu rapoloživih sredstava u nacionalnom budžetu, ali i planova u vezi sa mogućnošću korišćenja sredstava iz EU fonda, nije predviđeno da se nabavka opreme za ovu laboratoriju finansira domaćim sredstvima. Već, kako je planirano, sredstvima koja nam donira EU“, navedeno je tada iz Ministarstva poljoprivrede.
Prema ranijem pisanju medija, tranše novca iz EU obustavljene su 2011. zbog zatečenog javašluka na terenu i zbog toga što se nije znalo gde se nalazi donirana oprema. Ministarstvo je to demantovalo, a zvanično obrazloženje bilo je da je finansiranje prekinuto jer Delegacija EU nije bila zadovoljna progresom koji je ministarstvo poljoprivrede ostvarivalo u periodu od 2008. do 2012. godine. U međuvremenu, nadležni iz ministarstva tvrdili su da su predstavnici EU promenili stav i da je tome, navodno, doprinelo otvaranje Fitosanitarne laboratorije i sektora za kontrolu mleka.
Podsetimo, početkom januara 2018. ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će Nacionalna referentna aboratorija za bezbednost hrane biti otvorena u martu te godine. Međutim, to se nakon više od četiri meseca kasnije nije dogodilo, zbog čega je ministar od Istinomera u avgustu prošle godine dobio ocenu neispunjeno obećanje
Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu hrane ni danas nije u potpunosti osposobljena za akreditovanu kontrolu i rad. Obećani rokovi ministra Nedimovića u više navrata su bili menjani i produžavani, pritom bez ikakvog detaljnijeg objašnjenja o tome šta konkretno koči celu proceduru. Stoga, ministar Branislav Nedimović za obećanje o otvaranju Nacionalne referentne laboratorije za kontrolu hrane do marta, odnosno aprila 2019, dobija ocenu “neispunjeno”.
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević