Laboratorija za mleko u januaru, za hranu u martu

Ministar poljoprivrede o otvaranju laboratorije za bezbednost hrane. (Blic, 8. 1. 2018.)
„Kasni se, ali laboratorija za kontrolu mleka otvoriće se 10. januara, a za bezbednost hrane u martu.“

Odgovarajući na pitanje zbog čega kasni otvaranje Nacionalne referentne laboratorije za kontrolu hrane i mleka, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović početkom januara 2018. izjavio da će laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka biti otvorena u roku od dva dana, 10. januara, a za bezbednost hrane u martu.

Nekoliko dana kasnije, tačnije 15. januara, Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je sa radom počeo deo laboratorije za ispitivanje i kontrolu mleka.

“Laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka u celoj Srbiji počela je danas da radi, a dobijanje akreditacije se očekuje do kraja ove godine. Stručnjaci će kontrolisati kvalitet mleka kod primarnih proizvođača kako bi se uz dodatne obuke i rad sa njima unapredila proizvodnja mleka u Srbiji. Direkcija za nacionalne referentne laboratorije očekuje akreditaciju za laboratoriju do kraja godine, zahvaljujući čemu će od 2019. visina iznosa premija za litar mleka biti isplaćivana prema klasi kvaliteta”, saopštilo je tada ministarstvo.
Očigledno je da je u trenutku kada je ministar Nedimović govorio o rokovima, sve bilo spremno za otvaranje laboratorije za mleko, mada je i tu uspeo da “probije rok” za pet dana – 8. januara je obećao otvaranje za 10, da bi se to dogodilo 15. u mesecu. No, da ne cepidlačimo, laboratorija za ispitivanje mleka je posle višegodišnjeg odlaganja konačno otvorena u januaru 2018. Da vidimo, međutim, šta je sa obećanjem koji se tiče odeljenja za ispitivanje bezbednosti hrane. 
Iako je resorni ministar najavio da će i ovo odeljenje proraditi u martu, to se više od četiri meseca kasnije nije dogodilo, što je potvrđeno i u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, dostavljenom Istinomeru krajem jula.
“Laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje mleka nije otvorena, odnosno ne radi u celosti, već radi njen deo koji se bavi ispitivanjima higijenske bezbednosti i hemijskim sastavom mleka, uključujući i deo laboratorije namenjen mikrobiologiji mleka i hrane, koji je, takođe, u postupku pripreme za akreditaciju“, stoji u odgovoru ministarstva.
Iz ministarstva nismo dobili precizan odgovor kada će laboratorija za ispitivanje bezbednosti hrane biti otvorena, uz čitav niz opravdanja zbog čega nije moguće davati prognoze. 
“Davanje konkretnih prognoza u vezi sa datutomom početka rada laboratorija je uvek u funkciji i drugih faktora na koje mi ne možemo uvek da utičemo, kao što je dostupnost kvalifikovane radne snage i stručnjaka na tržištu rada, održivo finansiranje, prioriteti drugih državnih organa, ograničenja po pitanju zapošljavanja u javnom sektoru, potrebe drugih korisnika javnih sredstava i slično“, navodi se u odgovoru ministarstva.
Ministar Nedimović obećanje o otvaranju laboratorija dao je 8. januara, kada je već bio usvojen budžet za 2018. godinu, što znači da je pitanje finansiranja ove laboratorije trebalo da bude rešeno, a kao član Vlade Srbije morao je da bude upoznat i sa Odlukom o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. 
Dakle, nijedan od ovih razloga ne predstavlja dovoljan argument za kašnjenje i izbegavanje odgovora na pitanje kada će laboratorija početi sa radom. U svakom slučaju, sigurno je da laboratorija za ispitivanje hrane još ne radi, iako je resorni ministar obećao otvaranje u martu, zbog čega za ovo obećanje dobija ocenu “neispunjeno”.
Inače, na otvaranje referentne laboratorije za ispitivanje hrane i mleka čekamo skoro 15 godina. Direkcija za nacionalne referentne laboratorije osnovana je još 2004. godine, a od tada su i prethodna i sadašnja vlast više puta pomerala rokove o početku rada ove ustanove, o čemu je Istinomer već pisao.
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević