Kurs evra se nije menjao od kada sam ja predsednik Vlade

Premijer Aleksandar Vučić o stabilnosti dinara (Konferencija za štampu, 25. 10. 2015. godine)
“Dugo vremena nismo imali takvu stabilnost nacionalne valute. Od kada sam postao predsednik Vlade, kurs se nije promenio, minimalne su promene. Imamo punu stabilnost deviznog kursa.”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji povodom godinu i po dana rada Vlade da Srbija dugo nije imala stabilnost nacionalne valute kao što je to slučaj za vreme njegovog kabineta. Vučić priznaje da je određenih promena kursa dinara bilo, ali da su one minimalne. To je, prema njegovim rečima, dovelo do potpune stabilnosti deviznog kursa u Srbiji.

Podaci koji se nalaze na sajtu Narodne banke Srbije pokazuju da je srednji kurs dinara u aprilu 2014. godine, kada je Vučić preuzeo premijersko mesto od Ivice Dačića, iznosio 115,54 dinara. Godinu i po dana kasnije, u septembru 2015. godine, srednja vrednost dinara prema evru povećala se na 120,18. Procentualno gledano, vrednost srpske valute u odnosu na evro, za vreme Vučićeve Vlade, promenjena je za 4 odsto.
Premijerovu konstataciju da su promene kursa za vreme njegovog mandata minimalne potvrđuje i profesor na Beogradskoj Bankarskoj akademiji Zoran Grubišić. Za Istinomer, kaže da stabilnost kursa nije zasluga Vlade.

“Tumačenje uspešnosti rada Vlade pomoću stabilnosti kursa dinara, iz ekonomskog ugla, nema smisla. Mnogo veću ulogu u održavanju stabilnosti kursa dinara ima centralna banka, koja prati devizno tržište i na njemu interveniše”, tvrdi Grubišić i dodaje da su stabilnosti srpske valute u određenoj meri doprinele i mere fiskalne konsolidacije koje Vlada Srbije sprovodi.

Grubišić veruje da stabilan dinar pogoduje svima, i građanima i privredi, jer pruža predvidljivost, daje sigurnost u poslovnim transakcijama, smanjuje devizni rizik i olakšava planiranje.

Međutim, za razliku od Grubišića, ekonomista Ljubomir Madžar u razgovoru za Istinomer, tvrdi da stabilnost dinara nije vrlina, ali potvrđuje da su promene kursa za vreme Vučićevog kabineta zanemarljive.

“Naš problem nije u eventualnoj brzoj promeni kursa, nego u tome što se taj kurs ne menja. Nama treba deprecijacija, a to podrazumeva obezvređivanje dinara. Mi imamo precenjenu valutu, a to ubija izvoz, a bez izvoza će nam i privreda ostati nikakva, umrtvljena, neefikasna, nekonkurentna”, tvrdi Madžar.

Madžar smatra da je potrebno pronaći način kako da dinar izgubi na vrednosti, tj. da deprecira, a da pritom usputne štete po veliki broj zaduženih preduzeća i građana budu što manje.
“Nije umesno hvaliti se fiksiranim dinarom, jer on nije dobar za našu privredu. Trebalo bi da dinar ode na 170 ili blizu 200 za jedan evro. Taj problem seže još od demokratskih promena, kada je dinar fiksiran na jedan nivo koji nije dobar za našu privredu. Privreda se prilagodila tom nezdravom kursu i sada je teško iz te klopke izaći“, objašnjava Madžar.

Istinomer je, na osnovu podataka Narodne banke Srbije, uradio analizu kretanja kursa dinara prema evru u prethodnih 11 godina. Za vreme prve Koštuničine Vlade, u periodu od marta 2004. godine do aprila 2007, fluktuacije kursa iznosile su 16 odsto. Tada je evro sa početnih 69,54 dinara na početku mandata skočio na 80,58. Ipak, tadašnji premijer Koštunica bio je uspešniji u svom drugom mandatu, kada je dinar ojačao u odnosu na evru. Tako je, u periodu od maja 2007. godine do juna 2008, evro sa 81,47 pao na 80,24 dinara. Procentualno gledano, razlika iznosi 2 odsto.

Velike promene kursa i nestabilnost deviznog tržišta dolazi u vreme Vlade Mirka Cvetkovića. Prema analizi Istinomera, od jula 2008. do juna 2012. godine, kursna razlika iznosila je 48 odsto. U trenutku kada je Cvetković formirao kabinet, srednji kurs evra je iznosio 78,38 dinara, da bi za četiri godine skočio na 115,77 dinara.
Period stabilizacije počinje u vreme Vlade Ivice Dačića, kada je fluktuacija deviznog kursa svedena na minimalnih 1 odsto. Evro je u julu 2012. godine iznosio 116,46 dinara, a u martu 2014. godine 115,84 dinara.
Promene kursa evra od 4 odsto za godinu i po dana su, prema mišljenu ekonomista, zaista minimalne. Medjutim, naglašavamo da kada premijer kaže “dugo vremena nismo imali takvu stabilnost nacionalne valute”, zanemaruje činjenicu da je za vreme Vlade Ivice Dačića promena kursa bila na nivou od samo 1 odsto. Doduše, i tada su sve ekonomske resore u Vladi vodili kadrovi koje je predložio Vučić, a mesto guvernera Narodne banke Srbije zauzela je Jorgovanka Tabković, bivša potpredsednica SNS-a.
Zbog svega navedenog, a i činjenice da je pre dolaska SNS-a na vlast, kurs oscilirao do 48 odsto, izjavu premijera Vučića o stabilnosti nacionalne valute ocenjujemo kao istinitu.