Kurs dinara stabilan

Ministar ekonomije o stabilnosti domaće valute. (Pregled, 19. 1. 2010. godine)
„Kurs dinara ostaće stabilan do kraja godine.“

U trenutku kada je ministar to rekao prodajni kurs evra iznosio je 97,21 dinara što je bio već pad veći od jednog dinara u odnosu na 1. januar 2010. godine (tada je odnos bio 1€ = 96,17 dinara). Tako je, i pored intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, domaća valuta od januara oslabila u odnosu na evro za oko četiri procenta.

Iz Narodne banke Srbije poručuju da je pad dinara posledica svetskih kretanja i da NBS ima dovoljno deviznih rezervi da spreči preterane dnevne oscilacije kursa.

„Značajno je slabljenje evra prema dolaru, oko 20 odsto, u poslednjih mesec i po dana… To automatski negativno utiče i na zemlju koja ima fleksibilni kurs kao što je Srbija… i naravno jedan broj stranih investitora želi da se povuče. Naravno, tome treba pridodati da u prvom kvartalu ove godine imamo tekući platni deficit od 750 miliona evra, a imamo priliv novca iz inostranstva od 300 miliona.“

Radovan Jelašić, odlazeći guverner NBS (B92, 20. 05. 2010. godine)

Ekonomisti smatraju da pad dinara nije iznenađujući, ali ne očekuju drastična pomeranja kursa do kraja godine.

„Devizni kurs dinara bi trebalo da bude najmanje realan, ako ne i potcenjen. Realna vrednost evra trebalo bi da bude 150 dinara.“

direktor Instituta za istraživanja tržišta Miloje Kanjevac, Pregled, 04. 02. 2010. godine

„Priliv kapitala ne treba da znači i znatnije jačanje dinara, možda svega dva do tri odsto procentna poena. Ko god da bude guverner, neće doneti i dramatično pomeranje kursa, možda maksimalno pet do deset dinara gore-dole.“

direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić, Blic, 17. 04. 2010. godine

Slične najave stizale su i iz bankarskog sektora.

„Očekuje nas stabilizacija kursa. Ono što je izvesno jeste da će dinar slabiti tokom godine četiri do pet odsto koliko će iznositi i inflacija.

predsednik IO „Erste banke“ Slavko Carić, Blic, 20. 05. 2010. godine

Dinar je tokom druge polovine 2010. nastavio da klizi ka dole, pa je tako krajem oktobra za jedan evro moglo da se dobije 107,45 dinara. Poslednjih dana 2010. domaća valuta je nešto ojačala, pa za evro vredeo 105,49 dinara.

S obzirom da kurs dinara nije ostao stabilan, ali da njegovo poniranje od početka do kraja godine ostalo u opsegu od 10 odsto, ministar ekonomije dobija ocenu „skoro neistina“.

Ne treba zaboraviti da je tokom čitave 2009. godine maksimalni pad dinara u odnosu na evro bio samo 4 odsto.

 

Dinar rekordno pada

Od početka svetske ekonomske krize, srpska valuta je oslabila prema evru za 23,1 odsto, što je u širem regionu najveći pad domaće valute. Na drugom mestu je Poljska, gde je zlota pala za 4,4 odsto, mađarska valuta za deset odsto, a hrvatska kuna pala je za 2,4 procenta u odnosu na evro.