Kule „niču iz zemlje“ krajem februara

Predsednik Vlade Srbije o izgradnji prvih stambenih zgrada u kompleksu „Beograd na vodi“. (Tanjug, 18. 12. 2015. godine)
„Građani će već krajem februara ili početkom marta moći da vide objekte koji ‘niču iz zemlje’.“

Kada je u septembru prošle godine premijer Aleksandar Vučić postavio kamen temeljac za dve zgrade, prve stambene objekte kompleksa “Beograd na vodi”, rekao je da Srbija ispisuje nove stranice istorije, naglašavajući da se prestonica kroz istoriju menjala na bolje, nekad i protiv volje “zatucane većine”.

Pred kraj godine ponovio je da radovi na izgradnji Beograda na vodi idu odlično i da su devet dana ispred roka, uz obećanje da će građani već krajem februara ili početkm marta moći da vide objekte koji „niču iz zemlje“. 

Tanjug, 18.12.2015. godine
„Vrlo brzo građani će moći da vide da to nije Vučićeva fantazmogorija kako su pričali. Tu će biti veoma luksuzni hoteli, zgrade za stanovanje, tu je zaposlen veliki broj radnika i Crnotravaca i Vlasotinčana ali i iz mnogih drugih gradova u Srbiji.”

 Ipak, fotografije gradilišta pokazuju da se na kulama radi, ali da još uvek zgrade nisu “nikle iz zemlje”. U toku su radovi na postavljanju šipova, zato što se gradi na nestabilnom zemljištu, pored reke. Kako i koliko će ovi nepredviđeni radovi uticati na cenu gradnje, naravno da nije poznato.

*
Gradilište prve dve stambene zgrade u kompleksu „Beograd na vodi“, 8. 3. 2016. / Foto: Istinomer

*
Beograd na vodi, 8. 3. 2016. / Foto: Istinomer

Evo sad će, samo što nije. Ovim rečima mogu se opisati sve nerealne izjave o rokovima koje su naši političari davali i probijali u vezi sa izgradnjom stambenog kompleksa u Savskom amfiteatru. Sudeći prema fotografijama, obećanje premijera Vučića takođe je nerealno i dobija ocenu “neispunjeno”.  
 
Istinomer je u više navrata pisao i o brojnim nepravilnostima koje prate ovaj projekat. Primer koji dobro ilustruje čitav posao oko “Beograda na vodi” jeste netransparentno poslovanje promotivnog štanda, odnosno restorana “Savanova” koji je smešten na rekonstruisanom delu Savskog šetališta. Dozvolu za gradnju promotivni štand od 670 m2 dobio je za samo 24 sata, iako zakonski propisi ne poznaju privremene objekte ove veličine. Na isti, javnosti nepoznat, način u tom objektu, porodica Kesić, otvorila je svoj restoran. Tako je promotivni štand državnog projekta postao privatni restoran. Opširnije u video prilogu.