Kula Beograda na vodi do kraja 2016. godine

Predsednik Vlade Srbije o rokovima za izgradnju kule Beograda na vodi. (Studio B, 27 .6. 2014. godine)
„Već krajem februara, najkasnije 1. marta 2015. krećemo u izgradnju prve A faze celog projekta Beograd na vodi. To će biti četiri velika objekta plus najveći šoping mol na celom Balkanu plus Beogradska kula, najveći, najlepši, najvažniji objekat koji će predstavljati novi land mark Beograda. I mi smo se dogovorili da već pre kraja 2016. godine, da spolja, Beogradska kula bude potpuno gotova.“
Prilikom obilaska gradilišta Beograda na vodi, u nedelju, 11. decembra 2016. godine, premijera Srbije Aleksandara Vučića, novinarka je pitala zašto kula Beograda na vodi nije do sada gotova kako je on to najavljivao 2014. godine. Vučić je odgovorio:

„Nemoguće da je Kula Beograd bila da će do 2016. bude završena… Ne znam… Mislio sam da može, da iždžiglja, da se digne. Kao što vidite diže se do desetog sprata. Prosto, nemoguće je da bude završeno, nemoguće je da radovi tako kratko traju. Ovo će da bude tek u martu 2018, u aprilu. Jel tako Siniša? Ne može ranije da bude završeno. (…) A sad krećemo u decembru, izgradnja tornja velikog tako da, mislim da smo tu sve u okviru rokova, je li tako Siniša?“

Premijer Vučić je, namerno ili iz neznanja, u svom odgovoru govorio o BW Residence, na čijem desetom spratu su se svi oni nalazili u tom momentu, iako se pitanje odnosilo na Kulu Beograd tj. na rok njene izgradnje koji se, u Vučićevim obećanjima, menjao nekoliko puta.
 
Na primer: tokom predstavljanja makete Beograda na vodi u zgradi bivšeg  Geozavoda, 27. juna 2014. godine, premijer je rekao da „su se dogovorili da već pre kraja 2016. godine, da spolja, Beogradska kula bude potpuno gotova“. Radovi na kuli jesu počeli, bar tako izgleda kada se pored gradilišta prođe, međutim, nije se otišlo dalje od kopanja rupe za temelje budućeg nebodera. Podsećamo, kamen temeljac za tu zgradu je postavljen ove godine, 15. aprila, u toku predizborne kampanje.
 
Zbog toga obećanje premijera Vučića iz 2014. godine ocenjujemo kao neispunjeno.
 
Istinomer podseća na još jedan primer premijerovog „nesnalaženja“ kada su u pitanju pojedinačne zgrade Beograda na vodi: samo tri meseca pre prezentacije makete, u februaru 2014, Vučić je u emisiji na televiziji Pink govorio o Beogradu na vodi, o investiciji od tri milijarde dolara koje će da ulože budući investitori oko čijih imena još uvek nije bio sasvim siguran – pominjao je tada i arapsku firmu Arab Tec koja na kraju ipak nije ušla u ovaj posao, poručivao je kritičarima projekta da nađu „tri miliona, a ne tri milijarde“, a onda ustao da na fotografijama pokaže kako će sve to da izgleda.
 

„Pogledajte, to bi otprilike ovako trebalo da izgleda pri čemu će redizajnirati ovaj toranj, biće još lepši. Taj toranj bi trebalo da ima 50 spratova, da bude najviša zgrada u ovom delu Evrope. Tu ide pešački most koji će oni da plate. Pešački most na novobeogradsku stranu, oko četiri miliona. Ovo ovde je beogradski, nova ulica, beogradski šanzelize od 1,8 kilometara. (…) Već do početka, očekujem do marta 2017. godine da ovaj toranj, koji će predstavljati novi land mark, novo najznačajnije mesto za Beograd, u tom smislu, biće izgrađen.“

U tom trenutku ga voditelj pita: „Da bude završen do 2017. godine?“ Vučić ponavlja: „Tako je! Tako je!“, nakon čega je publika glasno i dugo aplaudirala. Premijer je još precizirao da će radovi početi u maju 2014. godine, a da će čitav posao biti gotov 2019. godine. Lako se čovek zbuni sa svim tim velelepnim maketama, a bez transparentnog plana na osnovu koga bi građani, mogli da saznaju šte će sve nići i kako će izgledati Savski amfiteatar sutra, za pet ili za tridest godina.

 
Ovako, ni najvećem promoteru ovog projekta nije lako da se snađe, pa je sve u njegovoj izjavi osim toga da su počeli radovi – netačno: kula Beograd koja će na kraju ipak imati „oko 40“ spratova ne može da se napravi za tri i po meseca tj. do marta 2017, a „čitav posao“ u ovoj izjavi se verovatno odnosi na čitav projekat Beograd na vodi koji prema Ugovori o zajedničkom ulaganju treba da bude gotov za 30 godina.
 
Za kraj, kratak presek stanja: četiri godine od prvog pominjanja kapitalnog projekta politike Srpske napredne stranke, čitav Beograd na vodi (Belgrade WaterfrontBW) čini pet objekata, šetalište i parking: zgrada Geozavoda (zvaničnog imena BW Galerija) je stara delimično renovirana zgrada u kome se nalaze dve makete i restoran (BIRN Srbija je otkrio da je tu zgradu Vlada Srbije dala na besplatno korišćenje stranom investitoru na 30 godina); Savanova, za koji Ne davimo Beograd dokazuje da je bespravno izgrađen, kao izložbeni prostor projekta, a prenamenjen u kafić; prva stambena zgrada (BW Residences) koja je u izgradnji i radovi su stigli do 10. sprata; toranj tj. Kula Belgrade je najveća zgrada projekta za koju je postavljen kamen temeljac pre osam meseci, a radovi nisu otišli dalje od kopanja temelja; druga stambena zgrada (BW Vista) za koju se trenutno postavljaju šipovi i oglašena je prodaja stanova te zgrade; Savska promenada je šetalište kraće od kilometra; iza Savanova kafića i na mestu gde su u izbornoj noći 24. aprila u Hercegovačkoj ulici, nepoznati ljudi srušili čitav blok objekata, nalazi se parking.