Kraće liste čekanja

Bivši ministar zdravlja o reviziji lista čekanja na zdravstvene usluge. (Vesti online, 4. 6. 2011. godine)
„Osnovano je devet ekipa koje će po svim zdravstvenim sektorima izvršiti reviziju posle koje će pacijenti brže dolaziti do lekara.“

Liste čekanja na zdravstvene usluge poslednji put su ažurirane 2006. godine. Zbog sumnje da aktuelne liste ne odražavaju realne potrebe za intervencijama, formirane su radne grupe čiji zadatak je bio da pregledaju liste čekanja i obave reviziju.

Prošlo je više od godinu dana od najave bivšeg ministra zdravlja Stankovića, a problem sa listama čekanja nije rešen. I nova ministraka Slavica Đukić Dejanović na početku svog mandata najavila je rešavanje problema čekanja na zdravstvene intervencije kao jedan od prvih poteza novog ministarstva.

„Sve liste čekanja biće prekontrolisane. I u taj posao uložićemo velike napore. Kontrola lista mora biti urađena zajednički, na nivou svih ustanova u Srbiji, a ne samo na nivou bolnica. To podrazumeva da se srede spiskovi za ugradnju kukova, kolena, operacije katarakte, srca… Uz to, treba da sagledamo i kadrovske potencijale na nivou zemlje, a posle svega toga sigurna sam da će se dužina čekanja smanjiti. S druge strane, postoje i situacije kada čekanje ne ugrožava pacijenta i ne pogoršava njegovo stanje. U tim slučajevima reč je o zakaznom terminu za intervenciju, što postoji u čitavom svetu. Jedno je sigurno – niko ko je ugrožen ne sme da čeka.“ 

Večernje novosti, 4. 9. 2012. godine

Budući da problem sa listama čekanja nije rešen do kraja mandata ministra Stankovića, Istinomer njegovo obećanje ocenjuje kao neispunjeno.