Konačno otvoren “srpski Bondstil“

Ministar odbrane o otvaranju vojne baze Cepotina. (Politika, 19. 8. 2008. godine)
„Veoma sam zadovoljan dinamikom i kvalitetom radova koje građevinski radnici izvode na objektima koji će se nalaziti u okviru vojne baze ‘Cepotina’ kod Bujanovca. Očekujem da radovi na izgradnji budu okončani do kraja jeseni, odnosno do početka zime.“

Obilazeći radove na vojnoj bazi „Cepotina“ leta 2008. ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da će taj vojni objekat, koji se prostire na 35 hektara, sigurno biti završen do kraja godine, a da će izgradnja koštati 1,3 milijarde dinara.

I ministri vojni koji su prethodili Šutanovcu više puta su davali rokove za završetak vojne baze u blizini Bujanovca, ali nijedan od njih nije ispoštovan. Aktuelni ministar je i početkom maja 2008. godine obećavao da će tokom jeseni ‘Cepotina’ kraj Bujanovca biti završena.

Do kraja septembra vojna baza „Cepotina“ biće stavljena u operativnu funkciju. Za završetak tog objekta sredstva su obezbeđena i iz Nacionalnog investicionog plana.

RTS , 4. maj 2008. godine

Samo par meseci kasnije Šutanovac u izjavi za Politiku kaže da baza, ipak, neće biti završena na vreme.

Radovi neće biti završeni na vreme iz objektivnih i subjektivnih razloga… Objektivni razlozi se tiču, pre svega, realizacije budžeta, odnosno kašnjenja u plaćanju. Što se tiče subjektivnih razloga, trenutno se obavlja provera odgovornosti, i u najkraćem mogućem roku će oni za koje se utvrdi da su neposredno odgovorni biti smenjeni.

Politika, 18. decembar 2008 godine

Konačno, 23. novembra 2009. godine, šest godina od odluke o početku gradnje, vojna baza je završena i dobila je ime Jug. Od prvobitne zamisli (januara 2003.) i početka radova (aprila 2003.), početnih 200 miliona dinara za izgradnju baze prerasli su u 1,7 milijardi dinara.

S obzirom da je vojna baza Jug izgrađena sa zakašnjenjem od više od godinu dana urednički tim Istinomera ocenjuje obećanje ministra Šutanovca kao „skoro ispunjeno“.