Kompletna rekonstrukcija četiri velika bulevara do 20. decembra

Zamenik gradonačelnika Beograda o rekonstrukciji ulica. (RTS, 15. 6. 2019. godine)
21. 9. 2019.
Teme / Ocene: Obećanja, Neispunjeno
“Danas počinje rekonstrukcija četiri velika bulevara (Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana). Ta rekonstrukcija će trajati tačno 200 dana, odnosno podeljena u tri faze. (…) Tako će za 200 dana, odnosno do 20. decembra biti završena kompletna rekonstrukcija ovih ulica.” 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je polovinom juna da će za “tačno 200 dana” u tri faze biti završena rekonstrukcija, kako je rekao, “četiri velika bulevara” u Beogradu, odnosno ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana.

Međutim, 18. septembra objavljeno je da se treća, završna faza radova odlaže, te da će rekonstrukcija ulica Džordža Vašingtona i Cara Dušana početi tek na proleće 2020. godine.

“Rekonstrukcija ulica od Drinčićeve do Pijarona de Mondezira (bivša Tadeuša Košćuška) u dužini od 1,3 kilometra počeće u aprilu 2020. i biće okončana do kraja avgusta”, rekao je Vesić.

Odgovor na pitanje zašto je doneta ovakva odluka dao je sekretar za investicije Luka Petrović koji je za “Večernje novosti” izjavio da im je Sekretarijat za saobraćaj “skrenuo pažnju da bi valjalo odložiti radove zbog velikih saobraćajnih gužvi u gradu koje nastaju tokom obnove ulica”.

“Loše vreme i novogodišnja euforija dodatno bi uticali na saobraćajne zastoje, a nedostatak tramvaja na ovom potezu remeti kvalitet života građana. Zato smo prvo razgovarali sa izvođačem radova. Kada su rekli da što njih tiče nema problema, odlučili smo da obnovu ulica nastavimo od aprila. Ni EBRD, čijim kreditom se radovi finansiraju, neće praviti problem”, rekao je Petrović.

Dakle, početak radova a trećoj fazi rekonstrukcije počinje tek na proleće sledeće godine, što znači da će i završetak radova kasniti u odnosu na prvobitni plan. Zbog toga Goran Vesić za izjavu da će “za 200 dana, odnosno do 20. decembra biti završena kompletna rekonstrukcija ovih ulica”, dobija ocenu “neispunjeno”.

Podsetimo, Vesić je govoreći o rekonstrukciji četiri ulice (Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana) 15. juna rekao da je su radovi podeljeni u tri faze. Tako je prva faza – od Ruzveltove do Takovske trebalo da traje 65 dana, druga od Takovske do Francuske 70 dana i treća od Francuske do Ulice Tadeuša Košćuška 65 dana.

Inače, Vesić je gostujući u jutarnjem programu TV Pink 15. septembra kazao da Grad Beograd će ulica 27. marta biti otvorena za saobraćaj u ponedeljak, 16. septembra. Rekonstrukcija Ulice Kraljice Marije, od Ruzveltove do Starine Novaka, kako je najavljeno na sajtu Beoinfo, treba da bude završena prvih dana oktobra, dok je raskrsnica Takovske sa ulicama 27. marta i Džordža Vašingtona prema najavama, već 19. septembra trebalo da bude puštena u saobraćaj “u punom profilu”.

Međutim, ulica 27. marta, kao i ulica Starine Novaka nisu otvorene za saobraćaj, jer su juče poplavljene zbog pucanja cevi.

Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo