Kod nas nema ispada kao u Hrvatskoj

Prvi potpredsednik Vlade o nacionalističkim i fašističkim incidentima. (Tanjug, 21. 11. 2013. godine )
"Jedino kod nas nema nemira i nereda na nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi, nema tih fašističkih ispada kakvih ima u Hrvatskoj."

Ističući da krivica za to što nisu međusobno povučene optužnice Srbije i Hrvatske nije na našoj zemlji, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ponovio je da je Srbija „izvoznik stabilnosti“ u regionu. On se tom prilikom osvrnuo i na ispad fudbalskog reprezentativca Hrvatske Josipa Šimunića koji je ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ slavio pobedu svoje reprezntacije u baražu za Svetsko prvenstvo u Brazilu. Vučić je naglasio da „jedino kod nas nema nemira i nereda na nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi“, posebno ističući „fašističke ispade kakvih ima u Hrvatskoj.“

U poređenju sa incidentima u kojima se organizovano lome dvojezične table u Vukovaru ili onim u kome fudbalski reprezentativac pozdravlja publiku eksplicitnim fašističkim pokličima, onda bi se moglo kazati da u Srbiji „nema nemira i nereda na nacionalnoj osnovi“ ili „fašističkih ispada kakvih ima u Hrvatskoj“. Međutim, nažalost, daleko je od toga da „jedino kod nas“ nema nemira i nereda na nacionalnoj, a pogotovo na „bilo kojoj drugoj osnovi“.

I na ovdašnjim stadionima, ali i na ulicama, mogli su se čuti pokliči poput: „Nož, Žica, Srebrenica”, “Ubij Šiptara” i slične. Osim Albanaca, Bošnjaka i Hrvata na meti su često i pripadnici LGBT pokreta. Upravo u Beogradu je u poslednjih pet godina, četiri puta zabranjena „Povorka ponosa“ zbog straha od huligana, koji izražavaju mržnju prema građanima drugačije seksualne orijentacije.

Zato izjavu prvog potpredsednika Vlade ocenjujemo sa „skoro neistina“.