Ko zloupotrebljava Poštu?

Zamenik predsednika SNS-a o izborima obmanama u Boru. (Press, 23. 6. 2010. godine)
„Mi ćemo preduzeti sve mere da ova prevara bude istražena do kraja.“

Nakon što su 20. juna održani lokalni izbori u Boru, Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je reč o izbornoj prevari i pokazao „lažno pismo na kojem se nalazi navodni logo SNS-a i u kojem se od glasača zahteva da zbog troškova te partije u kampanji uplate 1.860 dinara ili drugi iznos… Na uplatnici se nalazi navodni potpis lidera SNS Tomislava Nikolića i adresa stranke u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu i izmišljen broj žiro računa.“ (Tanjug, 21. 6. 2010. godine)

Zamenik predsednik SNS-a je tada objasnio da su lažna pisma, bez plaćene poštarine i markice, pronašli kod poštara, da je državni organ zloupotrebljen za izbornu prevaru i najavio krivične prijave, ako nadležni ne preduzmu korake ka otkrivanju počinilaca.

„Ukoliko se ovo ne razjasni najkasnije do petka ujutro, podnećemo krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova, jer na njemu je da to istraži….“

Press, 23. 6. 2010. godine

Vučić je prikazao i snimak direktorke Pošte u Boru Suzane Stojanović gde se izvinila SNS-u i Novoj Srbiji zbog pojave pošiljki čiji pošiljaoci nisu te stranke i gde se navodi da je pošta zloupotrebljena i da predstoji provera „gde je i kako pošta ušla u tokove“.

Vučić je najavio i da SNS neće odustati od rasvetljavanja događaja u Boru.

„Čujem da je pokrenuta istraga i da su neki pozvani na informativni razgovor, ali mi tražimo konkretnu i brzu istragu. Ovo u Boru nije bio faul koji naprave političari kad se potuku ili svašta jedni drugima kažu u kampanji. Ovo je bila zloupotreba državnih resursa da bi se namestili lokalni izbori! To je potpuno nedozvoljeno i ako ova krađa prođe nekažnjeno, onda demokratije u Srbiji više nema!“

Press, 23. 6. 2010. godine

Vučić nije iznosio konkretna imena ko bi mogao da bude odgovoran, ali je njegova stranačka koleginica Zlata Marković rekla da sumnja da je reč o G17 plus što je politički direktor te stranke, Vladimir Ilić, demantovao.

Konačno, kao što je Vučić i najavljivao, naprednjaci su u petak, 25. juna, podneli krivične prijave.

„Tomislav Nikolić je, zbog ‘izborne prevare u Boru’, Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i generalnog direktora PTT Srbija Gorana Ćirića…Naprednjaci neće biti zadovoljni dok to ne isteraju do kraja i nikad neće prihvatiti režimsko prikrivanje istine o tome šta se dogodilo na lokalnim izborima u Boru… Ukoliko do utorka 29. juna ne dobijemo informaciju o tome, naprednjaci će krenuti u drugačije akcije…“

FoNet, 25. 6. 2010. godine

Sam ministar policije najavio je naredne korake u otkrivanju odgovornih za lažne uplatnice.

„U toku dana biće podnete krivične prijave protiv direktorke pošte u Boru i još dva saizvršioca zbog zloupotrebe službenog položaja uoči vanrednih lokalnih izbora u toj opštini….Policija je, u saradnji sa PTT Srbija, prikupila sve podatke i nakon toga je tužilac to delo okvalifikovao kao zloupotrebu službenog položaja, zbog čega će biti podnete krivične prijave.“

Tanjug, 25. 6. 2010. godine

Istinomer će i dalje pratiti kako će se odvijati rasvetljavanje događaja u Boru, a do tada zameniku predsednika SNS-a daje ocenu „radi se na tome“.

Privedeni kreatori lažnih uplatnica

Pripadnici MUP-a priveli su 4. jula 2010. Miloša Miščevića, zamenika generalnog direktora JP PTT Srbije i Petra Komnenovića, na informativni razgovor. Za njih se sumnja da su organizovala distribuciju lažnih uplatnica u Boru. Miloš Miščević je, inače, visoki funkcioner DS-a.

To privođenje, međutim, još nije otkrilo ko je nalogodavac obmane građana u Boru.

5. 7. 2010. godine. 

 


Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović