Kikinda dobija fabriku vode

Član Opštinskog veća Kikinde zadužen za privredu o početku gradnje fabrike vode. (Večernje novosti, 6. 3. 2012. godine)
„Već ovog proleća (2012.) počeće izgradnja fabrike vode.“

Pijaća voda je već godinama gorući problem u Kikindi. U vodi koju koriste stanovnici tog grada ima povećane koncentracije arsena, pa bi izgradnja fabrike vode verovatno bila jedino rešenje za Kikinđane. No, višedecenijska tegoba lokalne samouprave je to što nikada nije bilo dovoljno novca za taj projekat. Prethodna vlast najavila je nešto malo pre izbora da bi tokom proleća mogla da krene u ostvarenje dugogodišnjeg plana. Član Opštinskog veća Kikinde zadužen za privredu Nenad Grbić poručio je tada kako to nije predizborni marketing i da se „poduhvatom intenzivno bave poslednjih godinu i po“.

„Javnosti smo saopštili šta ćemo da uradimo tek sada, jer smo u međuvremenu obezbedili sve ono što je neophodno za sprovođenje ove ideje. Nema tu politike, jer će onaj ko osvoji vlast samo nastaviti ono što smo započeli.“

Večernje novosti, 6. 3. 2012. godine

Uprava Kikinde je početkom februara 2012. zaista najavila tender za projektovanje i izgradnju fabrike pijaće vode za potrebe opštine. Međutim, iako je krajem marta lokalna skupština donela odluku o gradnji još uvek nisu raspisani ni tender za projekat, ni za izvođača radova.

Sam Nenad Grbić, koji je najavljivao skori početak posla, kaže za Istinomer da razlog što nije urađena javna nabavka jeste to što nije bilo zainteresovanih svetskih banaka da daju kredit, a ni da otkupe municipalne obveznice.

„Ne odustajemo i u toku su pregovori sa KFV-om, Svetskom i Evropskom bankom. Trenutno, najpovoljnije uslove daje KFV u vidu kredita u visini od šest miliona evra na 15 godina otplate. Ali, nepovoljno je to što bi se taj kredit tek 2015. ostvario, a mi bismo mnogo ranije da krenemo u realizaciju ovog projekta.“

član Opštinskog veća Kikinde zadužen za privredu Nenad Grbić, Istinomer, 4. 11. 2012. godine

Grbić još napominje da je angažovana konsultanska firma koja radi na informacionom memorandumu, ali da još nije odlučeno da li će lokalna samouprava da finansira izgradnju fabrike vode obveznicama ili uzimanjem kredita. Razmatra se i mogućnost da lokalne vlasti uzmu kredit za obnovu vodovodne mreže, a da fabriku grade od novca Evropske ili Svetske banke.

Pošto se rešavanje problema pijaće vode u Kikindi prolongira za narednu godinu, Istinomer članu Opštinskog veća zaduženom za privredu daje ocenu „neispunjeno“.