Kako je kriza progutala zgradu

Gradonačelnik Novog Sada o izgradnji zgrade za Gradsku upravu. (Blic, 28. 8. 2009. godine)
„U septembru ove (2009.) godine biće raspisan tender za glavni projekat nove zgrade.

Još su oktobra 2008. godine gradonačelnik Igor Pavličić i ministarka pravde Snežana Malović potpisali akt o zajedničkom investiranju u gradnju objekta u Radničkoj 2, gde bi bila smeštena gradska administracija i sudovi. Zgrada Gradske uprave trebalo je da se gradi na 20.000 kvadrata, a na konkursu za idejni projekat pobedio je rad arhitekte i profesora iz Beča Borisa Podreke, za šta je on dobio 1,5 miliona dinara iz budžeta grada. Prilikom potpisivanja navedeno je da bi izgradnja mogla da počne za šest meseci, koliko je procenjeno da će trajati procedura prikupljanja dokumentacije i raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. To se nije dogodilo, kako je Pavličić objasnio, zbog ekonomske krize i zbog dugotrajnosti tenderske procedure.

„Mogli smo da raspišemo lokalni konkurs i izaberemo neki od domaćih projekata, ali pošto se radi o zgradi koja je u svakom smislu kapitalni objekat, želeli smo da raspišemo međunarodni konkurs. Očekujem da ćemo dobiti reprezentativan objekat, koji neće samo pod krov primiti gradsku administraciju i pravosudne organe, već će oživeti čitavu okolinu poput Spensa, ali i postati mesto za turističke posete.“

Blic 28. 8. 2009. godine

Ni na kraju 2011. godine kriza ne jenjava, a moderno zdanje Gradske uprave nije se maklo od papira idejnog rešenja. Stoga, gradonačelnikovom obećanju Istinomer daje ocenu „neispunjeno“.