Kada sam preuzeo vođenje vlade, javni dug bio je 76,5% BDP

Predsednik države o javnom dugu kada je postao predsednik vlade (YouTube kanal SNS-a, 18. novembar 2017. godine)
„Kada sam preuzeo vođenje vlade, visina javnog duga je bila 76,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Na današnji dan, posle teških reformi koje smo proveli, visina javnog duga je 64,3 odsto.“
Govoreći 18. novembra na predsedništvu SNS-a – a nakon čega je glavni odbor te stranke odlučio da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora – predsednik države i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić hvalio se postignućima, pa je rekao da je visina javnog duga bila 76,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u vreme kada je preuzeo vođenje vlade.
 
Vratimo se u to doba: vanredni parlamentarni izbori održani su 16. marta 2014. godine, a koalicija okupljena oko SNS-a (Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista) osvojila je 48,35 odsto glasova.
 
Nakon skoro mesec dana, koalicija oko SNS-a i koalicija oko SPS-a (PUPS + Jedinstvena Srbija) oformili su vladu, a Vučić je položio zakletvu u Skupštini Srbije 27. aprila.
 
Prema tome, pogledajmo šta kažu zvanični podaci Uprave za javni dug: na kraju aprila 2014. godine, javni dug Srbije iznosio je 62,7 odsto BDP-a – dakle, ni blizu onoga što je izjavio Vučić.
*
Mesečni izveštaj Uprave za javni dug, april 2014. godine

U javni dug ne ulazi negarantovani dug lokalne vlasti, koji je tada, krajem aprila 2014, iznosio još 1,4 odsto BDP-a (vidi tabelu). Čak i da je Vučić mislio ukupan dug opšte države (javni dug + negarantovani dug sa lokala) – a nije, jasno je rekao „javni dug“ – ponovo Vučićeva brojka nema veze sa realnošću, i služi samo zarad falsifikovanja prošlosti kako bi aktuelni podaci izgledali mnogo bolje.
 
Štaviše, prema mesečnim izveštajima Uprave za javni dug, javni dug nijednom nije dosegao 76,5 odsto BDP-a – najveći odnos javnog duga i BDP-a dostignut je u decembru 2015: tada je iznosio 76 odsto BDP-a, a tada je Vučić već godinu i po dana bio predsednik vlade.
*
Iz Mesečnog izveštaja „Analiza javnog duga i duga opšte države“ Uprave za javni dug, septembar 2017. godine

(Napomena: u različitim mesečnim izveštajima Uprave za javni dug menja se učešće javnog duga u BDP na kraju 2015: jedno vreme, npr. u januaru 2016. se pojavljuje brojka od 75,5 odsto, pa se nakon toga „ustaljuje“ na 76 odsto BDP-a, što stoji i u poslednjem izveštaju, za septembar 2017. Međutim, u publikaciji Uprave za javni dug pod nazivom „Stanje i struktura javnog duga“, takođe za septembar 2017, visine javnog duga za 2015. i 2016. su niže u odnosu na one iz  mesečnih izveštaja – tako je za 2015. vrednost 74,7 odsto BDP, a za 2016. 71,9 odsto BDP (umesto 76% i 72,9%, kako piše u izveštajima). Za ostale godine, vrednosti nisu menjane.)
*
Iz publikacije „Stanje i struktura javnog duga – Septembar 2017“ Uprave za javni dug

No, kako god, nijedna od ovih brojki nije ni blizu onoga što je Vučić obznanio kao činjenicu. Javni dug u aprilu 2014, kada je on preuzeo vladu, bio je daleko ispod 76,5 odsto, pa predsednik države dobija ocenu „kratke noge“.
 
(Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević)