‘Jura’ u Leskovcu do kraja 2011.

Potpredsednica Vlade o izgradnji fabrike u Leskovcu. (RTS, 29. 8. 2011. godine)
„Južnokorejska fabrika ‘Jura’ do kraja (2011.) godine otvoriće fabriku u Leskovcu.“

Početkom jula 2011. potpredsednica Vlade Srbije potpisala je sa Kanghang Jonom, direktorom ‘Jure’ i Slobodanom Kocićem, gradonačelnikom Leskovca, sporazum o izgradnji fabrike vredne 13 miliona evra.

„Prema rečima Kanghang Jona, direktora ‘Jura korporacije’ izgradnja fabrika za proizvodnju kablova za automobilsku industriju površine 20.000 kvadrata počeće u avgustu, a njeno otvaranje planira se u februaru iduće godine. Rukovodstvo ‘Jure’ ističe da će uposliti 4.500 radnika i da trenutno iz Srbije izvoze svoje proizvode u vrednosti od 120 miliona evra.“

Večernje novosti, 8. 7. 2011. godine

Krajem avgusta potpredsednica Kalanović izjavila je, tokom obilaska početnih radova na gradnji fabrike, da će posao biti završen do Nove godine.

„U fabrici ‘Jura’, gde će biti pokrenuta proizvodnja elektronskih komponenti za automobilsku industriju, biće otvoreno 1.500 radnih mesta“, rekla je Kalanovićeva, nakon razgovora sa izvođačima radova u Leskovcu. Kalanovićeva je, nakon obilaska terena gde su počeli pripremni radovi na izgradnji tunela, poručila da će se uključiti u rešavanje problema oko izdavanja svih potrebnih dozvola za gradnju. Radovi na izgradnji fabrike „Jura“ u Leskovcu, neznatno kasne zbog neurednosti zemljišnih knjiga i nerešenih pravno-imovinskih odnosa na parceli gde je planirana izgradnja.“

RTS, 29. 8. 2011. godine

Početak rada leskovačke Jure malo je, ipak, kasnio. Fabrika je otvorena u januaru 2012, pa izjavu potpredsednice Kalanović ocenjujemo sa „skoro ispunjeno“.