Još jedno povećanje plata od 10 odsto do kraja 2018.

Predsednik Srbije o povećanju plata u javnom sektoru. (Kurir, 6. 5. 2018.)
„Ove godine očekujemo još jedno povećanje plata u javnom sektoru od deset odsto do kraja godine.“

U prošlogodišnjem, rođendanskom, izdanju dnevnog lista Kurir objavljen je, između ostalog, i ekskluzivni intervju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Govoreći o privrednoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, Vučić je pravdao nepopularne mere štednje Vlade Srbije, kao što je 2014. godine, a na osnovu Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, bilo smanjenje penzija i plata u javnom sektoru za deset odsto. 

 
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Kao dobru vest najavio je “još jedno povećanje” zarada za deset odsto i to do kraja 2018. godine. 

 
Ko normalan bi smanjivao plate i penzije osim onog ko razmišlja o budućnosti svoje zemlje, a ne političkom rejtingu. Ne donosite te odluke zato što mrzite svoj narod, već zato što ga volite. I zato vam danas kažem, ove godine očekujemo još jedno povećanje plata u javnom sektoru od deset odsto do kraja godine. To znači da će policajci i vojnici imati povećanje od 20 odsto, zdravstveni radnici takođe 20 odsto više nego pre tog smanjenja”, uveravao je tada Vučić novinarke Kurira. 
 
Predsednik  je uvećanje zarada najavio i u avgustu prošle godine, prilikom posete Gerontološkom centru Beograd – Dom Bežanijska kosa. 
 
„Od oktobra idemo na uvećane penzije, nećete morati da čekate sledeću godinu. Sve što mi više uspemo, imaćemo i veće mogućnosti za uvećanje penzija u budućnosti i vaš život će biti mnogo lakši. Biće značajno povećane plate i zaposlenima u ovoj ustanovi, mislim već od decembra, kao i ostale plate u javnom sektoru. A ako ovako nastavimo da radimo, biće uvećanja i iduće godine“, rekao je Vučić, a preneo Kurir, koji je na svom sajtu uživo prenosio ovu predsednikovu posetu. 
 
Međutim, javni sektor je to, novo, povećanje mogao da vidi samo u novinama, ne i na svojim računima. Dakle, od maja, kada je predsednik dao ovo obećanje, do kraja 2018. godine nije bilo novog uvećanja zarada od deset odsto u celom javnom sektoru tako da ova njegova izjava dobija ocenu “neispunjeno”. 
 
Istine radi, u decembru 2018. godine novim izmenama Zakona o budžetskom sistemu određena su nova uvećanja zarada, ali će nove, uvećane, plate zaposleni početi da dobijaju tek od januara 2019. godine.
 
Pregled uvećanja zarada prethodnih godina, u sektorima koje predsednik pominje, pokazuje da su policajci krajem 2015. dobili dva odsto, krajem 2016. godine pet, a na kraju 2017. to je bilo deset odsto. Kasnije, tokom 2018, njihova plata se nije menjala, potvrdili su za Istinomer u Nezavisnom sindikatu policije. 
 
Vojsci su u decembru 2017. takođe za deset odsto podignute plate, ali je od toga četiri odsto bilo da se osnovica vrati na iznos koji su imali do oktobra 2014. godine, a šest odsto je bilo stvarno povećanje plate, napominju u Vojnom sindikatu Srbije. Prethodnih godina, uvećanje je bilo isto kao i kod policajaca – dva i pet odsto. 
 
U decembru 2017. su i prosvetari dobili povećanje u visini od deset odsto. Oni zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i predškolskim ustanovama su 2016. dobili četiri odsto na početku godine i šest odsto na kraju, dok su prosvetari koji rade u višem i visokom školstvu dobili povećanja od dva i tri odsto. Takođe, 2015. su nakon petomesečnog štrajka dobili jednokratnu pomoć od sedam hiljada dinara.
 
Kada je reč o zaposlenima u zdravstvu, cena rada se i kod njih menjala na kraju 2017. godine, pa je u 2018. godini bila 2.817,35 dinara (nakon smanjenja od 10 odsto 2014. iznosila je 2.368,22 dinara). 
 
U septembru prošle godine Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost” zahtevao je od Vlade Srbije povećanje plata svim zaposlenima u tom sektoru za 2019. godinu od ukupno 25 odsto, gde bi deset odsto bilo vraćanje onoga što im je smanjeno 2014. godine, a 15 odsto bi zapravo bilo povećanje.
 
Kako navode iz ovog Sindikata, “sva povećanja koja su dobijali od 2015. godine nisu bila dovoljna da bi se popravio materijalni položaj zaposlenih u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite. Svakodnevna povećanja roba i usluga uz godišnje inflacije, obezvređuju povećanja plate”, o čemu je Istinomer pisao
 
Slično formulisane izjave kao predsednikove, davao je i ministar finansija Siniša Mali, najavljujući uvećanje zarada za zaposlene u javnim službama. Gostujući u Dnevniku na Radio televiziji Srbije, Mali je u septembru prošle godine, između ostalog, izjavio:
 
“Uštedeli smo više i to je novac koji ostaje u budžetu. Što se investicija tiče, imamo 1,4 milijarde evra investicija u prvih šest meseci što je za 15,6 odsto više nego prošle godine. Upravo zbog tih rezultata mi idemo sa nikada većim penzijama od 1. oktobra, idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru do kraja godine.” 
 
Zbog čega se nova, najavljena uvećanja krajem 2018. nisu dogodila, iz Ministarstva finansija nismo dobili odgovor. Iz Fiskalnog saveta podsećaju na to da su u svom izveštaju “Fiskalna kretanja u 2017. godini i preporuke za 2018. godinu“ naveli da “postoji prostor za rast rashoda za zaposlene u 2018. godini za najviše pet odsto” i da “snažnije povećanje od tog nije održivo”. 
 
Ove, 2019. godine, zarade uvećane za sedam do 12 odsto javnom sektoru zaista sleduju, a na osnovu Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, kojeg je Skupština Srbije usvojila 7. decembra prošle godine. 
 
Veći iznosi trebalo bi da se vide na januarskim platnim listama, a procenat se razlikuje od sektora do sektora. Tako, na primer, vojsci, kao i zaposlenima u prosveti ide devet odsto, pa će prosečna plata za prosvetnog radnika koji ima završen fakultet biti oko 53.000 dinara. Trećina zaposlenih u prosveti, koja je na minimalcu, imaće oko 27.500 dinara, napominju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

 
“Bitno je reći da je svakom prosvetnom radniku oduzeto, za tri godine umanjenja, oko 90.000 dinara. Prilikom računanja nigde se ne govori o inflaciji koju čak i sama država priznaje, a kreće se oko ili više od 2,5 odsto na godišnjem nivou. To znači da je samo inflacija od 2014. do 2016. bila najmanje 7,5 odsto”, podseća predsednica Unije Jasna Janković.

Istina je da su potrošačke cene porasle od oktobra 2014. do decembra 2018. godine i to za 7, 7% (indeks 107,7), pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. To znači da je sa povećanjima zarada išlo i povećanje cena robe. 

 
Prema budžetu za 2019. godinu i Ministarstvu unutrašnjih poslova trebalo bi da ide povećanje od devet odsto, s tim da iz Nezavisnog sindikata policije napominju da ovaj put nije linearno povećanje kao što je to bilo do sada.

 
“Plata će biti uvećana od tri do 17 odsto, u zavisnosti od toga koliko je svako radno mesto izvrednovano od strane našeg Ministarstva”, pojašnjavaju u Nezavisnog sindikata policije.

Ovogodišnje uvećanje zarada za zdravstvo nije isto u svim kategorijama, pa će lekari specijalisti, doktori medicine, stomatolozi i zdravstveni saradnici dobiti 10 odsto, medicinski i stomatološki tehničari 12 odsto, a ostali, nemedicinski radnici, svih stepena obrazovanja sedam odsto. Zaposleni u zdravstvu čija je plata pre povećanja bila manja od zagarantovane minimalne zarade u Srbiji, dobijaju povećanje od 8,6 odsto navode u Granskom sindikatu zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost”. 

 
Način na koji su određena ovogodišnja povećanja plata Fiskalni savet je u svom izveštaju ocenio kao paušalan, jer se, kako navode za Istinomer, ne zasniva na “detaljnim analizama i jasnim ekonomskim kriterijumima”. 
 
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović
 
Ispravka 6.2.2018: U rečenici: „Dakle, od maja, kada je predsednik dao ovo obećanje, do kraja 2018. godine nije bilo novog uvećanja zarada od deset odsto u celom javnom sektoru, izuzev u prosveti, tako da ova njegova izjava dobija ocenu ‘neispunjeno'“ je izbrisan deo „izuzev u prosveti“.
 
Dodata je rečenica: „Istine radi, u decembru 2018. godine novim izmenama Zakona o budžetskom sistemu određena su nova uvećanja zarada, ali će nove, uvećane, plate zaposleni početi da dobijaju tek od januara 2019. godine.“
 
Umesto pasusa: „Sektor koji je za 2018. godinu dobio povećanje od 10 odsto jeste prosveta (2017. godine povećanje je bilo šest odsto, 2016. četiri odsto, a 2015. su nakon petomesečnog štrajka dobili jednokratnu pomoć od sedam hiljada dinara).“ dopisan je:
 

U decembru 2017. su i prosvetari dobili povećanje u visini od deset odsto. Oni zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i predškolskim ustanovama, su 2016. dobili četiri odsto na početku godine i šest odsto na kraju, dok su prosvetari koji rade u višem i visokom školstvu dobili povećanja od dva i tri odsto. Takođe, 2015. su nakon petomesečnog štrajka dobili jednokratnu pomoć od sedam hiljada dinara.