Jedini sam izabran neposredno

Predsednik Srbije o svom neposrednom izboru. (Novo jutro, 3. 8. 2019. godine)
“Čovek sam koji je dobio najveće poverenje naroda i jedini sam izabran neposredno. Ne postoji niko drugi u Srbiji ko je neposredno izabran od naroda osim mene.”
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obraćajući se novinarima tokom obilaska radova na Trgu republike 3. avgusta 2019. rekao da je zahvaljujući Ustavu i zakonima prethodne vlasti “jedini izabran neposredno od strane od naroda”, kao i da je “čovek koji je dobio najveće poverenje naroda” kada je izabran za predsednika države.  
Međutim, prema Ustavu, kao i prema Zakonu o izboru predsednika Republike (2009) i Zakonu o predsedniku (2007) predsednički izbori moraju, između ostalog, biti neposredni. A Vučić je, podsetimo, na funckiju predsednika izabran 2017. godine. Pre toga su održana još dva izbora za predsednika države – kada je 2008. godine pobedio Boris Tadić i 2012. Tomislav Nikolić. 
Kada je reč o podršci koju je dobio na izborima, ni tu stvari ne stoje onako kako tvrdi.  
Elem, nije ni prvi put da se predsednik “hvali” koliku je podršku imao na izborima. Podsetimo, Vućić je na konferenciji o populacionoj politici 17. marta 2018. godine rekao da je na funkciju predsednika “izabran uz najveću podršku u savremenoj srpskoj istoriji”.

You Tube kanal SNS, 17. 3. 2018. godine
„Ja kao predsednik republike, izabran uz najveću podršku, rekao bih u savremenoj srpskoj istoriji, imam pravo da ukažem narodu na katastrofalne posledice činjenice da mi nemamo decu i da nemamo budućnost.“

Naime, Vučić je na predsedničkim izborima 2017. godine osvojio ukupno 2.012.788 glasova, i time ubedljivo pobedio u prvom krugu, pa od svih ostalih kandidata, zaista, dobio veću podršku građana Srbije. 

Međutim, nije tačno da “niko nije imao veću podršku od njega na izborima u savremenoj istoriji” kako je tvrdio, jer su na prethodnim izborima, tadašnji predsednici osvajali veći broj glasova od Vučića, zbog čega od Istinomera dobio ocenu “kratke noge”.
Podsetimo, Slobodan Milošević je na predsedničkim izborima u decembru 1990. dobio 3.285.799 glasova, što je za milion i 200 hiljada glasova više od Vučića. A samo dve godine kasnije, dobio je 2.515.047 glasova.
I Boris Tadić je na predsedničkim izborima imao veću podršku od Vučića. Za njega je u drugom krugu izbora 2008. godine glasalo 2.304.467 birača. Više od Vučića imao je i Tomislav Nikolić iste godine, iako je izgubio – 2.197.155. 
Dakle, nije tačno da je “jedini neposredno izabran” predsednik Srbije, kao što Vučić tvrdi, jer su pre njega na neposrednim izborima birani i Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Takođe, iako Vučić jeste dobio najveće poverenje građana 2017. godine, više glasova na izborima su osvajali i Slobodan Milošević i Boris Tadić, pa i Tomislav Nikolić kada je 2008. izgubio na izborima. Stoga, Aleksandar Vučić za izjavu da je “čovek koji je dobo najveće poverenje naroda i da je jedini izabran neposredno”, ponovo dobija ocenu “kratke noge”.  
Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa