Javna nabavka izrade logoa je stopirana

Ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе o izradi logoa JP “Putevi Srbije” (Tviter, 10. decembar 2020. godine)
14. 12. 2020.
Teme / Ocene: Skoro istina
“Javna nabavka izrade logoa je deo plana iz 2019. i ona, a i još neke su stopirane, a novac je preusmeren na infrastrukturne projekte”

Portal Nova.rs objavio je tekst “Toma Mona platio 5 miliona za redizajn logoa Puteva Srbije”, čiji naslov je kasnije promenjen u “Ministarstvo Tome Mone naručilo redizajn logoa za 5 miliona” i na Tviteru je to pokrenulo lavinu osuda načina na koji se troši javni novac. 

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 25. 10. 2020.

Na istoj društvenoj mreži je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Tomislav Momirović napisao da je priča o basnoslovno skupom logou laž, što je ponovio i u izjavi za Tanjug.

Natpisi u pojedinim medijima i govorkanja na društvenim mrežama jednostavno nisu tačna. Između ostalog, i zbog ovakvih stvari sam ja i došao na ovo mesto, da budem čvrst i odlučan i da ne dozvolim nenamensko trošenje narodnih para”, rekao je Tanjugu Momirović naglašavajući da su sporne nabavke stopirane.

“Razočaran sam što pojedini novinari ne proveravaju iznete činjenice, već šire laži. Javna nabavka izrade logoa je deo plana iz 2019. i ona, a i još neke su stopirane, a novac je preusmeren na infrastrukturne projekte”, glasila je ministrova odbrana na Tviteru.

 

 

Proveravajući navedene tvrdnje,  Istinomer je ustanovio da je 172. stavka u Planu javnih nabavki za 2020. godinu javnog preduzeća “Putevi Srbije” namenjana “redizajnu logoa JP Putevi Srbije” i da procenjena vrednost nabavke iznosi 5 milona dinara. Kao okvirno vreme realizacije pomenutog posla naveden je 4. kvartal ove godine. 

Na portalu javnih nabavki postupak u vezi s redizajniranjem putarskog logoa još nije pokrenut, a ne pominje se ni na sajtu Puteva Srbije.  

Transparentnost Srbija skrenula je javnosti pažnju na još jedan aspekt ovog slučaja. 

Povezan sadržaj
Miljana Miletić 12. 12. 2020.

Da je nabavka planirana u realnom iznosu (manje od milion dinara), ona uopšte ne bi ni morala da bude raspisana, već bi JP Putevi Srbije moglo da se obrati neposredno potencijalnim pružaocima usluga po svom nahođenju”, navedeno je u tekstu na sajtu te organizacije. 

Iz kabineta ministra Momirovića nije bilo odgovora na pitanja kojim je Istinomer tražio pojašnjenja ove, blago rečeno, čudne situacije. 

Sporna javna nabavka u planu je definisana kao otvoreni postupak. Po Zakonu o javnim nabavkama, za usluge čija procenjena vrednost je niža od 10 miliona dinara, rok za podnošenje ponuda je 10 dana od dana objave javnog poziva.  

S obzirom na činjenicu da javna nabavka nije raspisana, a da zakonski rok za njeno raspisivanje ističe za manje od nedelju dana, izjavi ministra Tomislava Momirovića da se odustalo od preskupog “kreativnog procesa” dajemo ocenu – skoro istina

Ministar javnosti i dalje duguje objašnjenje o tome ko je odgovoran i kako je uopšte bilo moguće planirati takvo rasipništvo u jednom javnom preduzeću.