Jasno da ne možemo sa LDP-om

Potpredsednica SPS-a o koaliciji sa LDP. (Kurir, 16. 7. 2008. godine)
„Zbog političkih razlika koje imamo, sasvim je jasno da sa LDP ne možemo praviti vlast na nivou Beograda.“

Koalicija LDP-a i SPS-a delovala je u prvoj polovini 2008, bar sudeći po izjavama funkcionera te dve stranke, nezamislivo. Takav stav imala je i potpredsednica SPS-a.

„Očekujem da će koalicija okupljena oko SPS-a zvaničan stav o ekspertskoj analizi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju narodnjačke koalicije zauzeti do kraja ove nedelje. Do tada će, najverovatnije, biti doneta i odluka koalicije SPS-PUPS-JS o eventualnom prekidu pregovora o formiranju nove vlade Srbije s ’narodnjačkom’ koalicijom, nakon čega će se ući u pregovore sa svim ostalim političkim akterima, osim s Liberalno-demokratskom partijom.“

Danas, 6. 6. 2008. godine

U julu 2008, nakon formiranja nove Vlade Srbije, u vreme kada se odlučivalo hoće li se ista koalicija preslikati i na vlast u Beogradu, i dalje se činilo se da je saradnja SPS i LDP nemoguća. To je govorila i Slavica Đukić-Dejanović, ostavljajući, ipak, mogućnost da LDP podrži savez kome će pripadati njena partija.

„Zbog političkih razlika koje imamo, sasvim je jasno da sa LDP ne možemo praviti vlast na nivou Beograda. No u politici tvrdnje i tvrde ocene, kao i u životu, nisu preterano popularne. Trebalo bi potražiti neku većinu koja neće biti u sklopu dosadašnje koalicije kojoj smo pripadali. Što se nas tiče, spremni smo i za izbore.
Predsednica Skupštine je na pitanje da li postoji mogućnost za nekakav savez kome će podršku pružati LDP odgovorila da ‘ništa nije definitivno’.“

Kurir, 16. 7. 2008. godine

Vrlo brzo, njena stranka je u Beogradu formirala vlast sa DS i LDP.

Pošto je izjavljivala da SPS neće praviti saveze sa LDP-om, ali i da je poručila da ni to nije definitivno Istinomer potpredsednici socijalista daje ocenu „nešto između“.

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković