Ja nemam ništa sa cenom akcija

Mlađan Dinkić o ceni besplatnih akcija. (Fonet, 8. 12. 2009. godine)
„Cena akcije je niska i ja ne želim da preuzmem odgovornost za tu cenu.“

Svetska ekonomska kriza i politički dogovori da se NIS proda ispod tržišne cene razlozi su zbog kojih građani neće dobiti obećanih 1000 evra objasnio je ministar.

Procena koju sam izneo krajem 2007. i početkom 2008. da će ceo ovaj paket vredeti 1 000 evra – ja iza te procene sam stajao u tim vremenskim uslovima

B92, 8. 12. 2009.godine

A tada je ministar bio veoma siguran u ono što je govorio. Nijednog momenta se nije ograđivao da postoji mogućnost da to ne bude 1000 evra. Išao je čak dotle da kada su neki stručnjaci skretali pažnju da je to nerealna računica, on im je poručio da nemaju pojma.

Oni koji govore da će vrednost ovog paketa, koji će se besplatno podeliti građanima, iznositi 80 eura po čoveku ne znaju ništa o ekonomiji. To uopšte ne bi trebalo da se pojavljuje više u javnosti. Pođite od procene vrednosti tri najveća preduzeća, Telekom, EPS i NIS, pa ćete doći do nekih realnih vrednosti. Dakle, moje je ubeđenje je da će u ovom procesu punoletni građani dobiti oko 1000 eura pojedinačno, dok je moja procena da će zaposleni u javnim preduzećima dobiti na ovaj način, u proseku, 4000-5000 eura pojedinačno.

Radio slobodna Evropa 26. 11. 2007. godine

Iako se G17 plus povukao iz pregovora o prodaji NIS-a, ostaje činjenica da su ministri iz te stranke, uključujući i Mlađana Dinkića, na kraju ipak glasali za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom , koji je između ostalog, podrazumevao i prodaju NIS-a po „veoma niskoj ceni“. Građani sada neće dobiti čak ni 80 evra. Zbog toga urednički tim Istinomera ministra Mlađana Dinkića ocenjuje kao nedoslenog.