Izveštaj o troškovima Nove godine objavićemo do 1. februara

Gradski menadžer o izveštaju troškova za doček Nove godine. (Tanjug, 28. 11. 2016. godine)
“Do 1. februara ćemo izaći sa zvaničnim izveštajem o tome koliko je koštala Nova godina, tada ćete moći da dobijete apsolutno sve troškove. Nova godina će koštati između 45 i 60 miliona dinara, to su naše procene, ali to još uvek zavisi od toga koliko ćemo sponzora imati, zato pričam okvirno, ali neće koštati više od toga.”

Novogodišnja rasveta koja obasjava Beograd već tri meseca koštaće oko dva miliona dinara, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali prošle godine. Čitava organizacija novogodišnjih praznika poreske obveznike koštaće oko 60 miliona dinara, odnosno pola miliona evra.

(Pink, 30. 10. 2016. godine)
“Nikada do sada se nije desilo da Beograd ima toliko događaja i toliko izvođača, koliko smo spremili za doček 2017. godine. Sve regionalne zvezde će biti u Beogradu, poput Bajage i instruktora, Ace Lukasa, Plavog orkestra, Tropiko benda, Saše Kovačevića”, obećao je Mali na televiziji Pink krajem oktobra 2016. godine.

Da je sve što gradska vlast priča tačno građani će moći da se uvere po objavljivanju konačnog izveštaja o troškovima čije je objavljivanje gradski menadžer obećao u novembru prošle godine. Dva meseca kasnije, Vesić rok pomera i umesto 1. februara izveštaj najavljuje za drugu polovinu februara. 

B92, 25. 1. 2017. godine
„Nama je „Beogradska zima” počela 1. decembra a završava se 15. februara i tada ćemo objaviti tačno koliko nas je koštala Nova godina, koliko je turista bilo, koliko se zaradilo, koliko su zaradili hoteli i sve drugo kako bi građani mogli da vide koliko je bilo naše ulaganje, a koliko smo svi zajedno dobili“, kazao je Vesić za portal Espreso. U istom intervjuu, Vesić je rekao da je u Beogradu bilo više od 100 hiljada turista i da će Beograd zaraditi više od 20 miliona evra.

Izveštaja, međutim, još uvek nema. Iako je na sajtu grada objavljena vest da je grad ispunio obećanje i donirao sredstva od zarade humanitarnim organizacijama, izveštaj o svim troškovima nije objavljen javno. Ne postoji ni u Službenom listu grada Beograda, niti na sajtu gradske uprave. Istinomeru čak više od dve nedelje niko iz gradske uprave nije odgovorio ni na mejlove i molbe da nam takav izveštaj dostave. Gradu smo poslali i zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu od javnog značaja na koji čekamo odgovor. 

Istinomer Vesićevo obećanje ocenjuje kao neispunjeno
U međuvremenu, u odluci objavljenoj na portalu Pištaljka o dodeli ugovora kompaniji “Kip lajt” koja je postavila novogodišnju rasvetu vidi se da je vrednost ugovora oko 120 miliona dinara i to samo za nabavku i postavljanje rasvete što je duplo više od obećanja gradskih čelnika koji su rekli da će ukupni troškovi organizovanja Nove godine iznositi 60 miliona dinara. 
Portal Pištaljka piše da je tender za rasvetu namešten jer je njime traženo da dekorativni elementi u Beogradu budu kao na fotografijama koje su preuzete iz kataloga grčke firme „Fotodiastasi” i koje u Srbiji prodaje samo firma „Kip lajt” iz Beograda koja je, kako navodi Pištaljka, neprikosnoveni pobednik na tenderima za novogodišnju rasvetu u Beogradu u proteklih nekoliko godina. Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je u međuvremenu tužila i Grad Beograd zbog nameštanja ovog tendera. 
Gradski čelnici su ove godine ponovili obećanja od prošle godine kada su takođe obećali objavljivanje izveštaja za doček 2016. godine do 15. februara te godine. 
Prema prošlogodišnjoj gradonačelnikovoj najavi Novu godinu u Beogradu čekalo je 150 hiljada turista koji su dnevno trošili po 300 evra. Kako je tada optimistično najavio „uložićemo 20 miliona dinara, a dobićemo 20 miliona evra.“ 
“Sve će biti javno i transparentno i sigurno nećemo kriti cifre jer se ponosimo time što ćemo uložiti u nešto što će gradu doneti veliki profit”, rekao je Mali tada. 
Građani, naravno, nikada nisu videli izveštaj.
Prema rečima odbornika Demokratske stranke Balše Božovića, u završnom računu kao ni u drugim radnim dokumentima odbornici nikada nisu videli izveštaj o troškovima ni za ovu ni za prošlu godinu. 

“Sve što govore gradonačelnik, gradski menadžer i zamenik gradonačelnika su priče za malu decu. Prošle godine smo pitali koliki su nam prihodi od 90 hiljada Bugara koji su došli da dočekaju 2016. godinu u Beogradu, kako su nam najavili gradske vlasti, ali nikada nismo dobili odgovor”, kazao je Božović za Istinomer.

Naslovna fotografija: FoNet / Dragan Antonić