Izručenje i iz Amerike

Državni sekretar Ministarstva pravde o sporazumu o izručenju okrivljenih i osuđenih lica sa Sjedinjenim Američkim Državama. (RTS, 20. 5. 2010. godine)
„Očekujem da će ugovor (o izručenju okrivljenih i osuđenih lica sa SAD) biti usaglašen i potpisan vrlo brzo, odnosno u narednih nekoliko meseci.“

Između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i dalje je na snazi zastareli Ugovor o izručenju iz 1901. godine. Prema rečima ambasadorke SAD Meri Vorlik neophodno je unapređenje sadašnjeg ugovora, jer više „ne poseduje odgovarajuća oruđa za suočavanje sa pretnjama koje nisu postojale u vreme kada je taj ugovor sklopljen“. Zbog toga su pregovori o njegovoj izmeni počeli u maju 2010. godine.

Kako je Homen najavio, Peter Egner, osumnjičeni za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, mogao bi da bude prvi koji će po novom sporazumu biti izručen. On je saopštio i da su pregovori nedavno završeni.

„Ugovor o ekstradiciji sopstvenih državljana između SAD i Srbije biti potpisan uskoro, pošto su pre dva dana okončani pregovori o njegovom zaključenju.“

Tanjug, 26. 11. 2010. godine

Do kraja 2010. taj dokument nije potpisan, a januara 2011. godine Egner je umro u Americi. Poslednji put ugovor je pominjala ministarka pravde tokom posete Vašingtonu.

„Ministarka pravde Snežana Malović izjavila da će Srbija i SAD do kraja godine potpisati ugovor o ekstradiciji svojih državljana.“

Blic, 12. 6. 2011. godine

Od tada nema nikakvih informacija da li će i kada biti potpisan Ugovor o ekstradiciji. Pošto je od obećanja prošlo mnogo više od predviđenog državnom sekretaru dajemo ocenu „neispunjeno“.