Izmuljavanje, ali ne i navodnjavanje

Bivši ministar poljoprivrede o projektu navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. (sajt Vlade Vojvodine, 12. 4. 2012. godine)
„U planu je da pod sistemima uskoro bude oko 200 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, od 1,1 miliona hektara, koliko ukupno planiramo da bude navodnjavano.“

U toku predizborne kampanje tadašnji ministar poljoprivrede Dušan Petrović posetio je selo Kruščić u bačkoj opštini Kula kako bi prisustvovao početku radova na čišćenju kanalske mreže i realizaciji velikog projekta navodnjavanja useva. Osim planiranih milion hektara za navodnjavanje, Petrović je tom prilikom najavio da za tu svrhu u budžetu države ima oko 50 miliona evra, da će se pod sistemom za navodnjavanje naći i znatne površine u beogradskom ataru, Mačvi i ostatku Srbije, a poljoprivrednicima i kompanijama biće obezbeđena oprema za zalivanje uz vrlo povoljne kredite.

Izbori su prošli, vlast se promenila, a veliki projekat navodnjavanja više nije spominjan. Onda se oglasio aktuelni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević.

„Nažalost, ispostavilo se da je to bio projekat samo za medije i izbornu kampanju bivše vlade. Niti je projektna dokumentacija urađena do kraja, niti su pare obezbeđene. Urađeno je nekoliko izmuljavanja kanala i tu se stalo. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede pre tri meseca formiralo tim stručnjaka za izradu kompletnog projekta. Novac ćemo obezbediti od inostranih investitora, od kojih je najveće interesovanje za sada pokazao Kuvajtski fond za ekonomski razvoj, uz ‘Al Dahru’, koja će, osim ulaganja u poljoprivredne kombinate, investirati i 100 miliona evra u zalivne sisteme.“

Dnevnik, 26. 1. 2013. godine

Petrović dobija ocenu neispunjeno.