Izmeštamo železničku stanicu za 18 meseci

Lider SNS Aleksandar Vučić o izmeštanju glavne železničke stanice u Beogradu. (16.2.2014. godine)
“Potrebno nam je 18 meseci da izmestimo pruge i železničku stanicu u Prokop. Kada to završimo onda imamo nekoliko važnih projekata koje treba da eksporprišemo. Da podelimo autobusku stanicu na dva dela – jednu koja će biti smeštena na Novom Beogradu, a drugu koja će biti smeštena na Voždovcu.“
U vreme prošle predizborne trke, u sklopu velikih planova za projekat “Beograd na vodi“, lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade obećao je da će železnička stanica biti premeštena u Prokop do jeseni 2015. godine.
*
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić / Foto: Fonet

Međutim, to se nije dogodilo ni šest meseci od isteka roka. U međuvremenu su 26. januara ove godine u Prokopu svečano otvoreni novi peroni i koloseci, a odatle je počeo da saobraća samo voz za Novi Sad.
Uoči otvaranja Prokopa, što je najavljivano kao istorijski poduhvat, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će železnička stanica biti premeštena u roku od godinu dana.

TV Pink, 25. januar 2016. godine
„Veliki je posao premeštanja stanice u Prokop, sad krećemo ka drugoj fazi, sigurno će nam trebati godinu dana da bismo je razmestili, ali razmestićemo je“, rekla je Mihajlović.

Budući da stanica nije premeštena za 18 meseci kao što je obećano u predizbornoj kampanji 2014. godine, obećanje premijera Vučića ocenjujemo kao “neispunjeno”.

Na svečanom otvaranju Prokopa prvi čovek Vlade Srbije rekao je da je naročito zadovoljan što su radovi završeni u roku. Iako je tender za taj posao bio nezakonit, Vučić je rekao da je “sve čisto kao suza“, a sve koji to dovode u pitanje, pozivajući se na presudu Upravnog suda, nazvao je mrziteljima. 
Inače, sama stanična zgrada nije ni bila planirana u ovoj fazi izgradnje Prokopa, pa nije jasno kako je planirano i najavljeno izmeštanje železničke stanice bez stanične zgrade. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je u februaru 2015. da bi izgradnja stanice trebalo da krene tek ove godine.

B92, 26. februar 2015. godine
“Možemo da krenemo sledeće godine u izgradnju, tako da se za dve, dve i po godine od danas mogu stvoriti uslovi da se konačno postojeća Železnička stanica izmesti na ovu lokaciju i da imamo jedan potpuno novi sistem u Beogradu“, rekao je Mali.

Pored izmeštanja železničke stanice, za potrebe projekta “Beograd na vodi“ planirano je i izmeštanje autobuske stanice.

Premijer Vučić je najavljivao i da će to biti završeno do jula prošle godine, o čemu je Istinomer već pisao, ali stanica do danas nije izmeštena.
Početkom januara ove godine, Vučić je opet obećao da će autobuska stanica Lasta biti prebačena u blok 42 na Novom Beogradu, ovoga puta u roku od tri meseca. Uskoro ćemo moći da vidimo da li je reč o još jednom predizbornom obećanju ili ne.