Izgradnja metroa u Beogradu počeće 2016. godine

Gradonačelnik Beograda o početku radova na metrou. (Večernje novosti, 30. 10. 2014. godine)
„Izgradnja prve linije metroa počeće 2016.“
Tokom posete Londonu u oktobru 2014. godine, Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, govorio je o potencijalima infrastrukturnog razvoja Beograda: o „Beogradu na vodi“, deponiji „Vinča“, podzemnim garažama, izmeštanju železničke i autobuske stanice, a za 2016. godinu je najavio početak izgradnje prve linije beogradskog metroa. Osim toga, krajem septembra prošle godine, gradonačelnik je nakon razgovora sa ambasadorkom Francuske u Srbiji Kristin Moro rekao da će do kraja 2015. i početkom 2016. godine biti “izrađen smart-plan koji će definisati stvarne potrebe i izgled buduće tri prve linije metroa”. 
Međutim, od toga do sada nije bilo ništa, pa je gradonačelnik rokove pomerio za još dve godine:

Tanjug, 27. 9. 2016. godine
„Ako bude sve po planu, sledeće godine počećemo da se bavimo finansiranjem, izradom projekata kako bismo krajem 2018. godine, što je realno, počeli sa izgradnjom prve linije metroa“

Istom prilikom, Mali je rekao i da će tek do 15. novembra ove godine biti završen “plan za prve tri linije”.

Zbog pomeranja rokova, obećanje Siniše Malog iz 2014. godine dobija ocenu – neispunjeno.
Na pitanje – da li je gradonačelnik imao osnova da da, kako se ispostavilo, neispunjeno obećanje, Istinomeru je iz Službe za informisanje Grada Beograda odgovoreno potvrdno: 
„Tada je postojala stara studija koja je kasnije detaljno analizirana, a ta analiza je pokazala da studija ne pruža zadovoljavajuće rešenje za prvu liniju metroa. Naime, udaljenost između stanica je prekratka i nije adekvatno povezana sa ostalim vidovima javnog prevoza. Zato je odlučeno da se pristupi izradi smart plana, odnosno strateškoj analizi razvoja saobraćaja u gradu koja će nam pokazati koje linije metroa su optimalne, kako sa aspekta servisiranja svakodnevnih potreba građana, tako i sa aspekta isplativosti“.

Da je gradska Služba za informisanje mnogo opreznija prilikom davanja izjava za javnost od gradonačelnika, govori i odgovor na pitanje Istinomera da li su realni novi rokovi koje je gradonačelnik Mali dao ove godine:

„Ukoliko se na vreme definiše model i izvor finansiranja apsolutno su realni.“

Istinomer će nastaviti da prati najnoviji razvoj projekta Beogradski metro.