Isparile pare za solarne panele

Bivši ministar za životnu sredinu o postavljanju solarnih panela na Spens. (sajt grada Novog Sada, 25. 5. 2011. godine)
„Danas smo postigli dogovor da će resorno ministarstvo obezbediti 30 miliona dinara za pokrivanje zgrade SPENS-a solarnim panelima, a ostatak novca će obezbediti Grad.“

Realizacija projekta, kojim je trebalo da se uštedi na potrošnji energije kada počene grejna sezona, najavljena je za 2012. godinu. Sportsko poslovni centar „Vojvodina“ u Novom Sadu (Spens) godišnje za struju i grejanje potroši 170 miliona dinara što su ogromni troškovi za ovo javno preduzeće koje godinama unazad ima finansijskih poteškoća.

Rešenje da se načine značajne uštede u poslovanju u najvećem novosadskom sportsko – poslovnom centru Dulić je video u predlogu lokalne samouprave i obećao je pomoć od 30 miliona dinara za iskorišćavanje sunčeve energije, postavljanjem solarnih ploča na krov od 43.000 kvadrata. Novac za tu investiciju trebalo je da bude izdvojen iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Tokom prve polovine 2012. godine iz Fonda za zaštitu životne sredine stigao je ugovor i nadležni u Spensu su ga potpisali da bi potom, tako jednostrano parafiran dokument završio u pokrajinskoj administraciji.

Novi v. d. direktora ovog preduzeća Borislav Rajkov za Istinomer kaže da je novac postojao za te namene i da je trebalo da bude uplaćen na račun Spensa, ali da je iz Fonda otišao za neke druge namene.

Bivši ministar nije ispunio obećanje o davanju para za solarne panele, pa dobija ocenu „neispunjeno“.

Prema rečima direktora Rajkova od projekta postavljanja panela se nije odustalo i Spens je u ministarstvu za energetiku obeležen kao prioritet. On, takođe, napominje da imaju i usmeno obećanje da će dobiti 35 miliona dinara kako bi se započelo sa postavljanjem solarnih panela na krovu objekta jer mesečni troškovi za energente sada iznose oko 20 miliona dinara.