Investitori stižu u Užice

Gradonačelnik Užica o investiranju u taj grad. (Večernje novosti, 2. 8. 2008. godine)
„Postoje investitori koji žele da rade u Užicu. Očekujem, vrlo brzo, velike investicije u oblastima turizma, poljoprivrede i metaloprerađivačke industrije.“

Kada je došao na čelo Užica, grada koji su investitori godinama zaobilazili, Jovan Marković je optimistično poručio da će veoma brzo stići prvi ulagači a da će grad doživeti napredak.

„Imamo veliku šansu za ubrzani ekonomski razvoj, to ćemo iskoristiti…Užice će biti lider u regionu.“

Večernje novosti, 2. 8. 2008. godine

No, ni te, ni naredne godine niko od investitora nije uložio novac u pokretanje posla u Užicu. Gradske vlasti su otvaranjem Slobodne trgovinske zone i povlasticama u njoj pokušali da privuku one koji bi mogli da investiraju u taj region, ali ni to nije pomoglo. Interesovanja je, doduše, bilo. Pričalo se o Italijanima koji bi proizvodili obuću i odeću, Rusima koji će reciklirati gumu, nekoliko kompanija koje bi ulagale u razvoj turizma na Zlatiboru, ali nijedna od najava, osim norveškog pogona za preradu ribe, nije se makla od puke zamisli.

„Na užičkom kontu direktnih stranih investicija u privredu i dalje stoji poražavajuća nula. Ni deset tranzicionih godina nisu bili dovoljni ovom gradu da privuče jedan jedini evro stranog kapitala, iako je interesovanja investitora bilo. Potencijalne ulagače odvratili su odavde, ili bar odložili njihove poslovne namere, loše saobraćajne komunikacije, tromost i nedoslednost države prema industrijalcima koji su hteli da proizvode i zapošljavaju.“

Blic, 24. 12. 2011. godine

Pošto ni posle četiri godine u Užicu nije zaživela nijedna strana investicija, Istinomer gradonačelniku dodeljuje ocenu „neispunjeno“.