Idem na Kosovo da ratujem!

Tadašnji zamenik predsednika SRS-a o reakciji u slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost. (Kurir, 23. 3. 2007. godine)
"Reagovaćemo na sve načine. Ratovaćemo protiv Albanaca. Oni jesu spremni, kažu. E, trebalo bi da i mi budemo spremni. Ja majku nemam, i ja ću otići. Ne zovem nikoga, ali ja ću otići. To je moj odnos prema Kosovu."

Sadašnji predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je početkom 2007. godine izjavio da će ako se krene u unilateralno priznavanje nezavisnog Kosova ratovati protiv Albanaca.

Na pitanje kako će reagovati majke kada čuju da njihove sinove poziva u rat, Nikolić je kazao da je u pitanju njegov odnos prema Kosovu i dodao da „i da ima majku, ne bi je pitao“.

„Ni mene moj sin nije pitao kada je bombardovano Kosovo, otišao je dole.“

Kurir, 23. 3. 2007. godine

Kada je u februaru 2008. Skupština Kosova proglasila nezavisnost, Nikolić je pozvao predsednika i premijera da hitno zatraže sednicu parlamenta na kojoj bi se pokazalo „da Srbija ne prihvata secesiju Kosova i da se neće pomiriti s njom“.

„Pozivam predsednika i premijera da odmah počnemo da radimo diplomatski, politički i unutarpolitički i pokažemo građanima da nismo prihvatili ovu secesiju, da se s tim nećemo pomiriti i da ćemo sve učiniti da prestane odvajanje Kosova od Srbije. Lider SRS-a je pozvao predsednika i premijera da ‘kanališu nemir i srdžbu koji se pojavljuju u grudima svakog građanina’ i organizuju veliki miting kojim će, kako je rekao, biti zapanjen ceo svet i koji će pokazati kakva smo zemlja i narod.“

Politika, 18. 2. 2008. godine

Svoj znatno izmenjeni stav Nikolić je dodatno ublažio leta 2011. U trenutku kada je došlo do paljenja graničnog prelaza Jarinje, ekonomske blokade između Srbije i Kosova i dileme da li bi referendum rešio problem, Nikolić je poručio:

„O tome treba da odluče građani Srbije. Nama političarima će da bude lepo i ako Kosovo bude u sastavu Srbije i ako ne bude.“

Blic, 14. 8. 2011. godine

Iako je nesumnjivo pozitivno to što je nekada drugi čovek SRS-a, a sada lider SNS-a, ublažio svoj stav o tome kako bi trebalo reagovati na poteze Kosova, Istinomer konstatuje nedoslednost Tomislava Nikolića.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević