I Užice će imati univerzitet

Gradonačelnik Užica o osnivanju integrisanog univerziteta u tom gradu. (Blic, 19. 1. 2011. godine)
„Užice će oktobra 2012. dobiti integrisani univerzitet.”

U Užicu postoji Učiteljski fakultet, a da bi grad dobio status univerzitetskog centra trebalo bi da ima bar tri fakulteta iz isto toliko naučnih oblasti. Gradonačelnik je zato najavio da će biti osnovan jedan umetnički i jedan fakultet iz oblasti prirodnih nauka.

Veoma brzo reditelj Emir Kusturica je potvrdio da će učestvovati u osnivanju i radu katedre za pozorišnu i filmsku režiju pri Akademiji lepih umetnosti, pa je preostalo da se vidi koja će biti treća osnovana visokoškolska ustanova. Bilo je priče da će bi to mogao biti Prirodno-matematički fakultet, ali je studijski program za obrazovanje profesora matematike i fizike ipak odobren postojećem Učiteljskom fakultetu.

Na jesen 2011. Gradsko veće je pokrenulo inicijativu za osnivanje integrisanog univerziteta, a iz vlasti su najavili i formiranje javnog preduzeća koje bi trebalo da se bavi univerzitetom.

“Naši planovi su da na prostoru kasarne ‘Četvrti puk’ unapređujemo visoko školstvo kroz stvaranje Integrisanog univerziteta. Zato je potrebna institucija koja će na sebe preuzeti veliki posao koordinacije između grada i države. Treba nam ustanova koja će se baviti prenosom vlasništva kasarne u nadležnost grada, adaptacijom prostora, pisati elaborate, raditi na odabiru obrazovnih profila… .“

zamenik gradonačelnika Užica Milovan Petrović, B92, 25. 10. 2011. godine

Negde u isto vreme je sa Univerziteta u Kragujevcu, pod čijim patronatom radi radi užički Učiteljski fakultet, stigao savet da rok za pokretanje novog univeriteta – nije realan.

„Nemam ništa protiv da Užice dobije Integrisani univerzitet i, ako grad uđe u tu priču, Univerzitet u Kragujevcu će da pomogne. Ali morate biti svesni jednog – to je veliki posao koji politika ne može da iznese. Ako danas počnete sa radom u tom cilju, trebaće vam barem dve-tri godine krvavog rada. Da univerzitet počne sa radom oktobra naredne godine!? Teško izvodivo.“

rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević, Blic, 22. 10. 2011. godine

No, Užičani su nastavili da „guraju priču“ kako će sve biti gotovo kako su i zamislili.

Na samom kraju 2011. grad je postao vlasnik Četvrtog puka gde je zamišljeno da se gradi integrisani univerzitet, studentski dom, menza i slični neophodni sadržaji. Tada je odlučeno da treća obrazovna institucija bude Fakultet zaštite. Ali, tada je i samoj lokalnoj vlasti postalo jasno da nije realno osnovati nov fakultet i obezbediti nastavni kadar, niti da bi grad u najavljenom roku mogao da adaptira 27 hektara bivšeg vojnog objekta, pa su Prema otvaranje integrisanog univerziteta pomerili na oktobar 2013.

Istinomer, stoga, obećanju gradonačelnika Užica daje ocenu „neispunjeno“.