I penzioneri namireni i puna PIO kasa

Krkobabić o planiranim uštedama pri reformi penzionog fonda. (Tanjug, 28.02.2010. godine)
„Srbija će reformom penzionog sistema do 2020. godine uštedeti oko 70 milijardi dinara.“

Iako godine o kojima govori Krkobabić tek treba da nastupe, stručnjaci tvrde da je u ovom trenutku nemoguće izvesti bilo kakvu računicu.

Neozbiljno je izlaziti s ovakvim podacima kada u ovom času niko ne može znati koliki će biti rast bruto domaćeg proizvoda u naredne dve ili tri godine, a kamoli u narednoj deceniji. Koji će biti procenat rasta plata u javnom sektoru s kojim bi penzije trebalo da se usklađuju, kako će se kretati troškovi života ili kolika će biti inflacija?

dr Rajko Kosanović, član Radne grupe za reformu PIO sistema, Politika, 3. 3. 2010. godine

Stvar je još neverovatnija kada se uzme u obzir da je potpredsednik Vlade naglasio da će racionalizacija penzionog sistema biti urađena tako da „nijedno pravo ne bude dovedeno u pitanje, niti je ukinuto niti umanjeno„. Kako Krkobabić misli da uštedi bez ikakvih odricanja – nikome nije jasno. Kada se još uzme u obzir starenje stranovništva i sve veći broj penzionera u Srbiji, čini se da mnogo šta u Krkobabićevoj računici ne štima. No, kako njegova reforma tek treba da se pokaže ili ospori, Istinomer može jedino da mu dodeli ocenu „skoro neistina“.