I Kikinda će jednom biti grad

Ministar za državnu upravu o mogućnosti da Kikinda dobije status grada. (Kurir, 14. 5. 2009. godine)
„Opština Kikinda moći će da dobije status grada tek kad se usvoje izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije. Takav postupak može se očekivati za dve godine, dokad bi Kikinda mogla da se pripremi.“

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, koji je usvojen krajem 2007, 24 naseljena mesta u Srbiji dobila su status grada. Iako je po tome što je sedište upravnog okruga i po broju stanovnika i Kikinda mogla da dobije taj status, to se nije dogodilo. Ubrzo posle toga ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu izjavio je da bi Kikinda mogla da dobije status grada do polovine 2011, nakon usvajanja izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije.

Nezadovoljni takvim raspletom stanovnici Kikinde su naredne godine prikupili 7.000 potpisa sa inicijativom da se njihovoj opštini dodeli status grada. Ni to nije pomoglo.

Kikinđani su zatim, zajedno sa Piroćancima, koji takođe smatraju da im je nepravedno uskraćen status grada, rešili da pokrenu zajedničku akciju i izbore se za viši rang. Krajem februara 2010. zahtev je zvanično predat Ministarstvu za državnu upravu. No, ništa se nije izmenilo.

Sada je, konačno, istekao i rok u kojem je, po rečima ministra Markovića, trebalo da Zakon bude izmenjen. Taj pravni akt nije ni pipnut, a Kikinda je daleko od dobijanja statusa grada. Zato izjavu ministra Markovića ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.