I civili će sletati na Lađevce

Ministar odbrane o transformaciji vojnog aerodroma Lađevci u civilni. (Kurir, 10. 3. 2011. godine)
"Pretvaranje dela vojnog aerodroma Lađevci u civilni…biće završeno do septembra (2011.). Prvi letovi kargo letelica i aviona do sto putnika su planirani za kraj septembra."

Nije to bio prvi put da ministar odbrane najavljuje da će i civili moći da koriste nekadašnju vojnu vazduhoplovnu luku. Šutanovac je za leto 2011. godine obećavao turističke letove za Lađevce.

„Početkom sledećeg leta (2011.) na taj vojni aerodrom će sleteti prvi turistički civilni avioni, a da će do kraja naredne godine, najverovatnije biti osposobljen za prihvat i većih tipova vazduhoplova.“

sajt Ministarstva odbrane, 9. 6. 2010. godine

To se izjalovilo, ali je početkom oktobra 2011. prvi civilni avion, JAT-ov ATR 72, sleteo na Lađevce koji su u međuvremenu prekršteni u aerodrom „Morava“. U njemu su bili visoki državni i vojni funkcioneri na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

I? Reklo bi se da je ispunjeno, ali – nije. 

Evo i zašto: U momentu kada je delegacija posetila vojno-civilni aerodrom, radovi na njemu nisu bili ni blizu kraja. Štaviše, na njemu se i dalje radi i u toku je izgradnja pristanišne platforme;

– jeste sleteo prvi civilni avion, ali delegacija koja je njime doputovala ne može se tretirati kao skup običnih civila. Posle njih niko od „običnih“ ljudi nije mogao da koristi Lađevce – prvi let nije značilo i uspostavljanje redovnog saobraćaja. O njemu se i danas govori u budućem vremenu. 

Pošto pretvaranje Lađevaca u civilni aerodrom nije završeno u najavljenom roku, kao i da letova na tom aerodromu i dalje nema, Istinomer ministru odbrane daje ocenu „neispunjeno„.