I ćelavost je slaba garancija

Predsednik PUPS-a o dupliranju penzija. (Politika, 12. 4. 2008. godine)
„Garantujem vam ovom sedom kosom i ćelavom glavom da će prvi zakon u Srbiji biti povećanje penzija za 50 odsto.“

Predsednik PUPS-a je u predizbornoj kampanji obećao svojim biračima da će im penzije biti dvostruko veće, ako koalicija kojoj pripada njegova stranka bude u republičkoj vlasti. Krkobabić je insistirao da u koalicionom sporazumu sa savezom Za evropsku Srbiju bude uneta stavka o povećanju penzija. Međutim, povećanje je bilo daleko od obećanog.

„Buduća vlada liste Za evropsku Srbiju i koalicije oko SPS-a predizborno obećanje PUPS-a o povećanju penzija na 70 odsto prosečne plate moći će da ispuni tek 2009. godine, dok bi obećanje o povećanju penzija od 10 odsto moglo da bude ispunjeno u septembru, kaže ministar finansija Mirko Cvetković.“

B92, 24. 6. 2008. godine

Vlada Srbije donela je 28. avgusta 2008. Uredbu o vanrednom povećanju penzija za 10 odsto, a kako je navedeno u saopštenju, predviđeno je da se penzije „vanredno povećaju istovremeno sa redovnim usklađivanjem penzija, najavljenim za oktobar“(Beta, 28. 8. 2008. godine)

Nakon što je u septembru te godine izbila svetska ekonomska kriza, penzije su prestale da rastu, a na preporuku MMF-a one su, kao i plate u javnom sektoru zamrznute, do, kako se sada najavljuje, polovine 2011. godine.

Budući da od najavljenog dupliranja penzija nije došlo, Istinomer izjavu Jovana Krkobabića ocenjuje kao neispunjeno obećanje.