Hoću rafineriju!

Gradonačelnik Smedereva o izgradnji rafinerije u tom gradu. (Danas, 23. 6. 2009. godine)
„Izgradnja još jedne rafinerije nafte u Srbiji predstavlja nacionalni interes. Naša zemlja bi na taj način postala regionalni lider u proizvodnji naftnih derivata.“

Ideja o izgradnji rafinerije nafte u blizini Smedereva pojavila se u javnosti septembra 2008. kada je gradonačelnik Umičević izjavio da su u toku pregovori o izgradnji.

„Interesovanje za taj kapitalni projekat pokazala je jedna poznata multinacionalna naftna kompanija, a dve strane firme su ponudile angažman u izgradnji rafinerijskih postrojenja u Luci Smederevo – rekao je Umičević. Gradonačelnik nije želeo da navede imena tih kompanija jer su pregovori „u početnoj fazi“.
Beta, 5. 9. 2008. godine

Nakon prvih pozitivnih komentara o toj investiciji, krajem iste godine gradonačelnik je potpisao memorandum o razumevanju s holandskom kompanijom „Komiko oversiz“ o zajedničkom interesu za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu.

„Holandski konzorcijum ‘Komiko overzis’ izgradiće rafineriju u Smederevu u naredne tri godine. Uslov je da Vlada Srbije i lokalna samouprava poštuju sve stavke predviđene memorandumom o razumevanju koji je ova firma u poslednjim danima prethodne godine potpisala sa gradonačelnikom Smedereva Predragom Umičevićem, uz blagoslov premijera, Ministarstva za energetiku i lokalnog Gradskog veća.
Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević najavio je formiranje gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, koji će nadgledati izgradnju rafinerije, a kasnije pratiti i rad postrojenja i poštovanje ekoloških normi.
– Osnovan je radni tim za izradu lokalnog ekološkog plana akcije. Bićemo veoma strogi u čuvanju životne sredine, jer nam je prioritet zdravlje građana. Nema razloga za paniku, jer će rafinerija biti izgrađena po najvišim standardima – kaže za naš list Umičević.“
Politika, 15. 1. 2009. godine

Stvari, međutim, nisu krenule kako je zamišljeno. Najpre se pojavila informacija kako investitor mora da pribavi energetsku dozvolu od Ministarstva rudarstva i eneregtike i da će to biti moguće „tek kada se usvoje izmene Strategije razvoja energetike Srbije do 2015. godine“.

„Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže za ‘Danas’ da očekuje da će Ministarstvo rudarstva i eneregtike učiniti sve kako bi ‘Comico overseas’ dobio potrebnu dokumentaciju.
– Izgradnja rafinerije trebalo bi da počne 2010. godine i trajala bi oko 36 meseci. Gradski budžet bi prihodovao oko 4,5 miliona dolara po osnovu taksa i donacija, a rafinerija bi zaposlila oko 500 radnika. U novo postrojenje bila bi ugrađena najsavremenija tehnologija koja bi omogućila proizvodnju četiri hiljade tona naftnih derivata dnevno.“

Danas, 23. 6. 2009. godine

Druga prepreka sa kojom se suočio Predrag Umičević bilo je protivljenje opozicije da se u Smederevu gradi rafinerija i time dovede u pitanje zaštita životne sredine. Tako je najpre krajem avgusta on bio prinuđen da povuče predlog odluke o davanju u zakup 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije, da bi samo nedelju dana kasnije lokalna skupština promenila mišljenje.

„Skupština grada Smedereva je usvojila predlog odluke o izdavanju u zakup oko 113 hektara zemljišta u industrijskoj zoni za izgradnju rafinerije. Iako je odluka doneta, ostala je sumnja da nova rafinerija može da ugrozi životnu okolinu.
– Ukoliko ne budu poštovani najviši ekološki standardi EU, a investitor se obavezao da će poštovati svih osamnaest zakona o zaštiti životne sredine, tvrdim da od rafinerije neće biti ništa. To je uslov broj jedan i tako će ostati – rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević“
Politika, 5. 9. 2009. godine

Krajem 2009. ponovo razmirice sa opozicijom koja traži ukidanje odluke o gradnji rafinerije. Tada je DSS zatražila je od Vrhovnog suda ocenu zakonitosti tvrdeći da je odluka nezakonita i štetna po državu i grad. U isto vreme, lokalna vlast je ostala bez većine, pa je i skupština raspuštena.

„Po svemu sudeći, politička sudbina grada i stranaka zavisiće od toga ko će podići ruku ‘za’ a ko ‘protiv’ izgradnje rafinerije. Demokratska stranka ne odustaje od projekta, a propast ovog posla smatra skupim ekonomskim promašajem.
– Nesloga u lokalnoj samoupravi ugrožava rafineriju koja je politički problem. Priče o ekologiji su prevaziđene, a navodi da iza ovoga stoji prljav kapital su smešni, kao i tvrdnje da je reč o nekakvoj ‘transformers’ rafineriji. Rafineriju su sada poželeli Kovin i Požarevac. Ako je izgubimo, to je loša poruka svim investitorima – tvrdi Predrag Umičević.“

Večernje novosti, 15. 1. 2010. godine

Iako je u jednom trenutku bilo priče da će o sudbini rafinerije odlučivati republička Vlada, a ne lokalna vlast, to se nije dogodilo. Štaviše, opozicija je zahvaljujući potpisima dvanaest hiljada građana isposlovala raspisivanje referenduma na kojem je trebalo da se odluči da li dozvoliti Holanđanima da grade rafineriju. Izlaznost je, međutim, bila jedva deset odsto, pa je lopta ponovo vraćena u skupštinsku salu gde je većina odbornika bila za postrojenje za preradu nafte.

„I da smo odlučivali o gradnji mlekare neko bi bio protiv, normalno je da postoji suprotno mišljenje. Rezultat referenduma daje kredibilitet koaliciji na vlasti da i dalje sprovodi politiku stvaranja preduslova za nova radna mesta, organizovanja slobodne zone, privlačenja investitora, ali i zaštite čovekove sredine.“
gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, Blic, 11. 8. 2010. godine

A onda su nastupili finansijski problemi kod investitora, pa je potpisivanje ugovora, umesto u decembru 2010, pomereno za narednu godinu. Paralelno sa tim posao je kočio i problem prenamene zemljišta.

„Pre potpisa na ugovor mora da se reši za sada nepremostiva prepreka – prenamena zemljišta, za koju grad treba da plati 320 miliona dinara. Spekulacije da će država osloboditi Smederevo plaćanja prenamene, niko od nadležnih nije objasnio. To bi, međutim, bilo kršenje zakona. Nezvanično, gradonačelnik Predrag Umičević, preko stranačkih ministara iz DS, traži da se izmeni zakon.“
Večernje novosti, 12. 2. 2011. godine

Maja 2011. Vlada Srbije donela je odluku da rafinerija u Smederevu bude na listi projekata od državne važnosti, čime se stekao preduslov da po izdavanju zemlje u zakup lokalna samouprava bude oslobođena plaćanja promene namene zemljišta. No, tu nije bio kraj. Komisija, koja je formirana za sprovođenje konkursa, odbila je ponudu Komiko oila jer ona nije ispunila sve zahtevane uslove.

„Gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević, i pored odluke komisije, koju je sam formirao, da odbije ponudu Komiko oila za zakup zemljišta za gradnju rafinerije, rešio je da ‘lopticu’ prebaci u skupštinsko dvorište i predloži Gradskom veću da ipak prihvati ponuđeno i to prosledi skupštini na usvajanje. ‘Vruć krompir’ koji se našao u njegovim rukama, prvi čovek Smedereva prosledio je lokalnom parlamentu, čime je ‘vešto’ izbegao odgovornost, ali i političke optužbe.“
Politika, 1. 6. 2011. godine

Ni tada ništa nije rešeno, a konačna odluka je prolongirana. Prvo do jeseni, potom za kraj godine, a onda za početak 2012. Pa, iako se već uveliko pričalo o zapošljavanju Smederevaca koji će dobiti posao zahvaljujući izgradnji rafinerije i novcu koji će Komiko doneti gradu, lokalna skupština odlučila je januara 2012. da od tog posla – nema ništa. Ipak, ni to nije pokolebalo Umičevića da odustane.

„Pošto je rešenje za izdavanje zemlje doneo gradonačelnik, i to je završeno, pokušaćemo da korekcijom ugovora tekst učinimo takvim da dobije većinu u skupštini. Investicija te veličine, 250 miliona dolara, i to ne kreditnog novca, šansa je kakvu ne smemo da propustimo.“
Blic, 21. 1. 2012. godine

S obzirom na to da gradonačelnik i dalje insistira na poslu, koji je ušao već u četvrtu godinu pregovora, Istinomer mu dodeljuje ocenu „dosledno“.