Hapšenje u prvoj polovini godine

Potpredsednik Vlade Srbije o hapšenju haških begunaca. (Dnevnik, 4. 2. 2011. godine)
„Srbija će demonstrirati svoje administrativne kapacitete i političku volju, uraditi kompleksne reforme u prvoj polovini ove godine, uraditi sve što je u njenoj moći da pronađe dva preostala haška optuženika.“

Uz političku volju, ali i realnu pretnju da bi junski izveštaj haškog tužioca Savetu bezbednosti mogao biti nepovoljan po Srbiju, Akcioni tim za pronalaženje haških optuženika i Vlada preduzeli su nekoliko novih koraka u potrazi za beguncima. Naime, nakon poslednje Bramercove posete Beogradu dogovoreno je da će„u potrazi za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem…policija učestvovati sa jačim ovlašćenjima i širim timovima od onih koje je do sada imala“(Blic, 11. 5. 2011. godine) I Tribunal je dao svoj doprinos u vidu jednog haškog istražitelja koji je ostao u Beogradu da nadgleda aktivnosti koje se sprovode.

Da li su ovi potezi direktno uticali na uspešnost potrage ili ne, tek Mladić je posle 16 godina od podizanja optužnice protiv njega uhapšen 26. maja 2011.

Poslednji preostali optuženik, Goran Hadžić, uhapšen je 20. jula.

I pored toga što je Hadžić uhapšen 20 dana kasnije posle Đelićevog roka Istinomer mu zbog važnosti obećanja daje ocenu „ispunjeno“.