Gradimo naučni centar u Novom Beogradu

Ministar nauke o izgradnji Centra za inovacije i nauku. (Blic, 5. 12. 2009. godine)
„Planiramo već naredne (2010.) godine da uz pomoć sredstava Evropske investicione banke počnemo sa projektom Centra za inovacije i nauku koji će biti otvoren u Novom Beogradu.”

Ministar za nauku i tehnološki razvoj je krajem 2009, otvarajući Festival nauke, najavio da će Srbija, uz pomoć sredstava Evropske investicione banke, početi da realizuje projekat Centra za inovacije i nauku. Za to je, kako je naglasio ministar Đelić, već određena lokacija – Novi Beograd.

„Očekuje se da će taj centar imati oko 5 000 kvadratnih metara i da će otvoriti vrata za oko dve godine.“

Capital.ba, 4. 12. 2009. godine

Na samom kraju 2010. predstavljen je pobednik konkursa za arhitektonsko rešenje zgrade Centra za promociju nauke. Izabran je projekat austrijskog arhitekte Volfganga Čapelera, a najavljeno je da će Centar biti izgrađen „u naredne dve godine“. Ministar Đelić je izjavio da će izgradnja u novobeogradskom bloku 39 koštati 20 miliona evra i izrazio zadovoljstvo što je Vlada Srbije, „u vreme ekonomske krize, uspela da poveća budžet za nauku za 22 odsto, a cena izgradnje Centra predstavljaće pet odsto od ukupnog iznosa novca izdvojenog za nauku u tehnološki razvoj.“

Gradnja Centra, međutim, nije počela 2010. godine, kako je to najavljivao ministar. Tek krajem avgusta 2012. godine počeli su pripremni radovi na lokaciji na kojoj će se nalaziti budući Centar za promociju nauke.

„Želja nam je da Srbija uskoro, za dve do tri godine, dobije moderan naučno-obrazovni objekat dostupan svima.“

direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun, Blic, 27. 8. 2012. godine

Obećanje bivšeg ministra ocenjujemo kao neispunjeno.