Gradićemo…gradićete…

Ministarka za NIP o jednom od prioritetnih projekata za 2009. godinu. (B92, 30. 1. 2009. godine)
„Gradićemo most na Velikoj Moravi kod Svilajnca.“

Kada je ekonomska kriza već ozbiljno drmala čitav svet i ministarka Kalanović je navela da će u 2009. godini za državne projekte biti izdvojeno tri puta manje novca iz Nacionalnog investicionog plana nego što je planirano. Ona je objasnila da će se 2009. godine iz NIP-a novac izdvajati za najbitnije projekte, a da u njih spada i most preko Morave kod Svilajnca.

Tri meseca kasnije ministarka Kalanović je ponovila da most kod Svilajnca spada u nacionalne prioritete za koje će biti izdvojen novac.

„Pored Koridora 10, biće i drugih manjih projekata vezanih za saobraćajnu infrastrukturu. Izdvojila bih regionalne projekte nastavka izgradnje mostova kao što su most u Obrenovcu, Pančevački most, most na Južnoj Moravi kod Niša i Velikoj Moravi kod Svilajnca.“

RTS, 1. 3. 2009. godine

Most nije počeo da se gradi, ali je u septembru 2010. godine ministarka ponovo naglasila da je most kod Svilajnca važan infrastrukturni projekat.

„Most na Moravi kod Svilajnca možda nije most preko koga prolazi najviše ljudi, ali ga koriste tri investitora koji će zapošljavati veliki broj ljudi. Za njihovo normalno funkcionisanje i konkurentnost, on je više nego potreban.“

Politika, 10. 9. 2010. godine

Mesec dana kasnije, međutim, ministarka je najavila da će novac za izgradnju mosta biti izdvojen od prodaje Telekoma, a ne iz NIP-a, kako je prvobitno planirano.

„Most je jedan od deset državnih prioriteta koji će se graditi iz sredstava dobijenih od prodaje Telekoma Srbije. U NIP-u nema para za most, ali njegova izgradnja ima našu punu podršku.“

Blic, 11. 10. 2010. godine

Budući da je ministarka prvobitno tvrdila da je most prioritet i da će se graditi od novca iz NIP-a, a da se kasnije odustalo od toga, Istinomer joj daje ocenu „nedosledno“.